Programmi „Pühakodade säilitamine ja areng“ pühakodade jätkusuutliku kasutamise valdkonna taotlusvoor

Muinsuskaitseamet kuulutab välja taotlusvooru programmi „Pühakodade säilitamine ja areng 2014-2018“ uue valdkonna - pühakodade jätkusuutlik kasutus - toetuste eraldamiseks 2014. aastal.

Taotluste esitamise tähtaeg on 31. märts. Pühakodade jätkusuutliku kasutamise valdkonnas on tänavu võimalik eraldada toetusi kokku 6 000 euro eest.

Kultuuriminister kinnitas oma 28.11.2013 käskkirjaga nr 371 programmi „Pühakodade säilitamine ja areng 2014-2018“. Programmi eesmärk on pühakodade (kui meie kultuuri- ja kunstiajaloo pärandi olulise osa) säilitamine ning et pühakojad oleksid avalikkusele avatud kui sakraalsuse kandjad ja kui paikkondlikud keskused, mis tugevdavad niimoodi kogukonna identiteeti ja tutvustavad kultuuritraditsioone nii kohalikele kui ka külalistele.

Taotlusvooru raames toetatakse kogudustele ja kogukondadele suunatud nö pehmeid tegevusi, mis aitavad kaasa pühakodade kasutuse suurendamisele kogukonnakeskustena (piirkondlikud haridus-, kultuuri- ja turismikeskused) ning mis tutvustavad ja väärtustavad pühakoda (nt kirikuturism, õppepäevad, seminarid, koolitused, halduskavade koostamine, Eesti-sisesed ja rahvusvahelised koostööprojektid, trükised ja digitaalväljaanded, annetuste kogumise kampaaniad jms).

Valdkonna toetamise eesmärgiks on leida lahendusi kasutuseta või vähese kasutusega kultuuriväärtuslikele pühakodadele, püüdes neid kasutusse tagasi tuua. Samuti pühakodade laiendatud kasutamine, et võimalusel tuua neisse juurde sobilikke tegevusi, mis ühelt poolt aitaksid pikendada hoone kasutus- ja lahtiolekuaega, teiselt aitaksid katta pühakodade ülalpidamiskulusid. Oluline on, et kultuuriväärtuslikud hooned oleks kasutuses ning avatud, see aitab luua sidet ka nende kogukonnaliikmetega, kes aktiivselt kirikus ei käi.

Taotlus ja lisad esitada Muinsuskaitseametile digitaalselt allkirjastatuna ja digikonteinerisse pakituna aadressil info@muinas.ee (või postiga aadressil Uus 18, 10111 Tallinn). Täpsemat infot programmi eesmärkide ja taotlemise tingimuste kohta leiab Muinsuskaitseameti koduleheküljel (http://www.muinas.ee/puhakoda).

Pühakodade programm loodi 2003. aastal ning ennekõike on programmi eesmärgiks olla toeks kultuuriväärtuslike kirikuhoonete ja neis leiduvate kultuuriväärtuste säilimisel. 2015. aasta eelarve kõikide valdkondade toetuste taotlusi saab Muinsuskaitseametile esitada kuni 30. septembrini 2014.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht