Hõimupäevade konverents meenutab soome-ugri rahvaste taasärkamisaega

Homsel hõimupäeval, 19. oktoobril kell 10 algab Tallinnas rahvusraamatukogus rahvusvaheline konverents, millel osalejad meenutavad veerandsaja aasta tagust soome-ugri rahvaste taasärkamisaega. Konverents on pühendatud hõimupäevade 25. aastapäevale.

Konverentsi esinejatena astuvad üles inimesed, kes seisid veerandsaja aasta eest uue alguse juures: Mall Hellam ja Jaak Prozes Eestist, Riho Grünthal Soomest, Sándor Csúcs Ungarist ning külalised Karjalast, Komimaalt ja Marimaalt.

Üheks peaesinejaks on Komi vabariigi parlamendi asespiiker Valeri Markov, kes on 20 aastat olnud soome-ugri rahvaste rahvusvahelise konsultatiivkomitee esimees. Markov on osalenud komide rahvuslikus liikumises alates 90ndate aastate algusest ning korraldanud 1992. aastal soome-ugri rahvaste I maailmakongressi.

Üks soome-ugri liikumise liidreid on ka vepslane Zinaida Strogalštšikova, kes töötab Karjala keele, kirjanduse ja ajaloo instituudis etnoloogiateadurina. Ta on aastaid võidelnud nii vepslaste kui ka teiste soome-ugri põlisrahvaste õiguste eest. Marimaalt osaleb kongressil sealse rahvusliikumise taassünni juures olnud etnoloog Nikandr Popov, kes on uurinud süvitsi mari rahva kombeid ja omausku.

Riho Grünthal on Helsingi ülikooli läänemeresoome keelte professor ning Sándor Csúcs Ungari fennougristikaõppejõud ning üks Reguly seltsi asutajatest. Eesti Ungari seltsi liige Mall Hellam on osalenud ka Eesti kodanikuühiskonna arendamisel läbi oma töö Avatud Eesti Fondis. Jaak Prozes on MTÜ Fenno-Ugria Asutuse nõunik ning hõimuliikumise aktiivseimad edendajaid Eestis.

Kohe pärast konverentsi, kell 16 algab Tallinna Mustpeade majas suur hõimupäevakontsert, kus osalevad pea kõik MTÜ Fenno-Ugria Asutuse kutsel tänavu Eestisse saabunud hõimupäevade külalised: karjalaste ansambel Sattuma ja vepslaste Noid Petroskoist, Soome duo Ponsi Rääkkyläst, Baškortostani udmurtide Utšõ Nõl, komide Zarni An’, Tatarstani maride Lai Mardež, mokšade Paigonja ja Ungari rahvakunstiansambel Debreceni Népi Együttes. Lavale tulevad ka Eestis tegutsevad rahvusseltside ansamblid. 

Oktoobri kolmandal laupäeval tähistatav hõimupäev on riiklik tähtpäev, mil heisatakse ka riigilipud. Tallinna trammid ja trollid on sel päeval ehitud soome-ugri rahvaste lippudega. Ungarlased kuulutasid tänavu sama päeva oma riigis samuti keelesugulasrahvaste päevaks ning diskussioon jätkub ka Soomes.

Hõimupäevi tähistatakse Eestis, Soomes ja Ungaris juba alates 1928. aastast, tänavune 25. juubel tähistab taasiseseisvusaja veerandsaja aasta künnisele jõudmist. MTÜ Fenno-Ugria Asutuse eesmärgiks on tutvustada hõimupäevi kui üldrahvalikku liikumist, millega võivad haakuda paljude valdkondade inimesed, ühendused ja asutused, et näidata üles solidaarsust sugulasrahvastega ning toetada neid oma kultuuri ja keele hoidmisel.

Hõimupäevade konverentsi kava

www.fennougria.ee/index.php?id=29296

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht