Eerik Teder 28. VI 1928 – 19. III 2004

19. märtsil lõppes kirjandusloolase Eerik Tederi elutee. Tema töö vilju tarvitatakse alati, kuigi tema ise on meie hulgast nüüd ära.
Eerik Teder sündis Tartus 28. juunil 1928. Tema isa oli maalikunstnik Kristjan Teder ja isakodu pidas Eerik Teder üha meeles. Ta lõpetas Hugo Treffneri gümnaasiumi ning 1955. aastal Tartu ülikooli eesti keele ja kirjanduse alal.
Eesti kirjanduse vallas oli Eerik Teder entsüklopedist. Asjatundja, kes tundis paljut, armastas meie trükisõna ja hoolitses selle eest, et klassikuid tuntaks. Tema teeneks on A. H. Tammsaare ja Oskar Lutsu radade ning loomingu põlistamine. Ta edendas Eesti raamatu tundmist ja lõi innukalt kaasa kõikjal, kus ei tohtinud jääda pealtvaatajaks.
Tervise kiuste oli Eerik Teder ikka romantiline optimist. Reibas ja mitte kunagi ükskõikne. Kes võtab kätte “Eesti entsüklopeedia” või otsib ajaloost meie trükisõna, see jõuab alati ka Eerik Tederini. Kirjasõna ei säili kogemata. Eerik Teder hoolitses selle eest, et see säiliks kindlasti. Ja mitte ainult ei säiliks, vaid kuuluks inimeste ellu. Oleks meie oma. Selle taotlemine oli Eerik Tederi püsiv teene. On edasigi.

Eesti Kirjanike Liit
Veljesto
Raamatusõbrad

Ärasaatmine täna, 26. märtsil kell 12.30 Pärnamäe krematooriumist.