“Helbreath’i” meister

pilt

Sven Kivisildnik, Päike, mida sa õhtul teed? 
Loomingu Raamatukogu 2003, nr. 26. 
85 lk. 12 krooni.

Kivisildnik on ennast viimase aasta jooksul tutvustanud peamiselt kui Eesti esimest “Helbreath’i” meistrit, sestap lähenen kunstnikule tema enese liistude kohaselt ning mõõdan teost “Päike, mida sa õhtul teed?” (PMSÕT) “Helbreath’i” parameetritega (vt. ka www.helbreath.com).
 
1. STR (Strength): Jõud näitab tegelase pauerit (väge). Suuremad STR punktid võimaldavad kiiremini rünnata ja suuremat dämid¯it (kahju) külvata.
ÜLD: 40%. Tegelasel nimega Kivisildnik (KS) on jõudu väheks jäämas. KS sai tuntuks 1996. aastal ründeluuletajana, mil tema teose “Eesti Nõukogude Kirjanike Liit – 1981. aasta seisuga, olulist” hävitavat jõudu uuris Keskkriminaalpolitsei. KS STRi punktid olid sel ajal hämmastaval level’il 200%, ta pani oma STRiga oigama obaduse saanud rahvaluule esindajad ning pälvis publiku jätkuvad ovatsioonid. See teos ei unune niipea. PMSÕT koosneb poolenisti pudedast liiglihast, teravat tihedat teksti on vähe, 100% STR-i pälvivad tekstid: “Produtsendi meil Väinämöisele”, “Ajame Vilja minema ja hakkame koos elama” ning tervikuna III osa “Miss Estonia märkimine”. Nendes tekstides on mõnu, siin on näha, et KS tahab lugejale midagi öelda ja see tuleb välja. 0% kõik tekstid, kus KS mainib nüri pliiatsit, toomas raudamit või jõuluõhtut. Rünne ebaõnnestub kõigi kolme puhul. Tekib kahtlus, kas ründeplaangi on olemas, eitava vastuse puhul peaksid punktid miinustesse langema. 0% kõik tekstid, mis kirjeldavad PMSÕT kirjutamist, filmi väntamist ja älieni. KS näitab siin vaenlasele oma nõrku kohti, kirjutab asjadest, millega pole mõtet pliiatsit nüritada, kirjutab nagu keskmisest halvem kohalikugi tähtsuseta luuletaja. Sellised tekstid vähendavad STRi ning võivad hakata takistama edasiliikumist.
 
2. VIT (Vitality): VIT punktid näitavad tegelase elujõudu ja määravad tervise. VIT punktid on otseses seoses taastumisega.
ÜLD: 40%. KS saab sel aastal juba 40. Meestegelase puhul näitab see seda, et üle poole elust võib olla julgelt möödas. Kirjaniku elus algab luigelaulude kirjutamise aeg. PMSÕT näol on hoovõtt selleks ebaõnnestunud. PMSÕT ei ole teos, mis kirjutab end koolilugemikesse rasvaste tähtedega. KS annab siiski märku mõningasest liikumisest. 100% VIT: “Sild üle kanali”, “vaatad neid sildu...”, “Stigmaatik”, kuna tegemist on tekstidega, mida saab lugeda ajast olenemata ning mis peale selle edastavad mõningast mõttejõudu. 0% VIT: tekstid, kus mainitud vello helk, maikl, kriin, tsäkson. Need tekstid on püdel puder. Kui KS lähemal ajal end kätte ei võta ja piiki ei terita, võib temast aja möödudes saada uus Henri Laks, kes ka kunagi luuletas. Aga mida ta nüüd teeb? Võimalik, et laliseb kuskil. “Ta on ju elus ikka veel?” küsitakse niisuguste kohta. VIT langeb nulli! Nivoo eluohtlikult madal.
 
3. DEX (Dexterity): DEX punktid märgivad tegelase väledust, mida suurem DEX, seda edukam rünnak ja tugevam kaitse.
ÜLD: 50%. Luuletajana näitab KS küll kohati üles mõningat väledust ühiskonnas toimuvale reageerimisel, kuid sõna võtab ta siiski juba masside suus kajavate koorilaulude kajana (Edgar Savisaar, kindlustusagent, paks pede elton). KS DEX on koolipoisilik juba olemas viisile uute, pilasõnade kirjutamine. Mõnikord kukub välja, teinekord mitte. Suuremad DEXi punktid korjab KS saatest “Tegelikkuse KesKus”, mis on ka operatiivseim kanal DEXi väljendamiseks. KS! Püüa seda teha luulevormis – edukam rünnak, tugevam kaitse.
 
4. INT (Intelligefnce): Mida kõrgem intelligents, seda suurem võimalus tundma õppida kõrgema tasandi maagiat.
ÜLD: 90%. KS pole loll, see on teada. Vaadates PMSÕT teemasid, on kohati siiski raske tabada, mis on selle segase jutu mõte. Kohati tundub, et KS on hakanud kaootiliselt lahmima, kuidagi läbi hämu midagi paberile pannud ja mõelnud, et eks sedagi saa ju nimetada tänapäeva luuleks. Põhimõtteliselt saab küll, ainult et kellele seda vaja on? Luule on üldse üks väga laialivalguv mõiste, eriti KeL (käibiv eesti luule), mis on KS enda 100% INTi tekstis “Ruuduline lind” sümptomaatiliseks taandarenguks nimetatud. KS kirjutab: “KeL annab võimaluse varjata tõsiasja, et autoril pole midagi öelda...” Kohati tundub ka PMSÕT-d lugedes, et KSil pole midagi öelda, mis on tema puhul kurb. Ta kas on hakanud vanaks jääma (nagu öeldakse) või on tema enda sisemine kriitik hambutuks muutunud. Aga need kaks on tegelikult sama. Ja halvad mõlemad.
 
5. MAG (Magic): MAG punktid on otseses seoses mana punktidega, parandavad taastumiskiirust ja annavad boonusdämid¯it (lisakahjustamist).
ÜLD: 30%. “Eimillestki midagi teha on kõrgem tase, kui millestki midagi,” ütleb KS juulikuises intervjuus Eesti Ekspressile, viidates juunikuu Loomingus ilmunud tekstile “Tra teibiga püsti”, mis on 100% MAGi tekst, mis pole kahjuks aga PMSÕTs esindatud, ehkki võiks, sest alla on kirjutatud kolm aastaarvu (2000, 2002, 2003) ja kui neid tõsiselt võtta, siis jääb arusaamatuks, miks pole just seda teksti uues raamatus, selle asemel on juba mainitud nüri pliiats, toomas raudam ja j-laupäev. PMSÕT 100% MAGi tekstideks pakun aga: “ma pole näinud...”, “andke süütus tagasi” (kogu luuletus), “buddha kõige ees...”. Siin on maagilist meeleolu, siin on haaret.
 
6. CHR (Charisma): CHR punktid võimaldavad värvata jüngreid (kuuluda Gildi) ning annavad hinnasoodustusi varustuse hankimisel.
100%. KS on täievoliline Eesti Kirjanike Gildi liige, teenitult. Lisapunkte kogub KS CHRi valdkonnas ajakirjandusliku aktiivsusega, kus tema oskusi tähistab see, et tema lugusid ei loeta mitte pealkirja, vaid autori nime põhjal otsustades. See on tunnustus. KS on kokkuvõttes oma punktitabelis plusspoolel, mööndustega võib öelda, et luuletajana seisab ta omas vallas poodiumil uhkelt üksi, kuid siiski produtseerib ta muu kauniduse kõrval ka niisuguseid tekste, mis võiksid saada prügikastitäiteks. Parimad tekstid, mis selle raamatu kaante vahele kogutud, on juba varem ilmunud (Looming, Vikerkaar), nii et suuri positiivseid üllatusi PMSÕT ei paku. Õnneks sõelub aeg terad sõkaldest, KS tegelasena jääb pinnale, vaevalt küll kogu oma loominguga, kuid see pole ka mängu eesmärk. Ütleme nii, et KS väljub võitjana, kuid 100% meistriteos PMSÕT ei ole.

FAGIRA D. MORTI