RAAMATUTUTVUSTUS

TILLIGA JA TILLITA:
RETSEPTE EESTI FEMINISTIDELT
Feministid ajavad enamasti õiget asja. See siin on rõõmsameelne ja irooniline kogumik inimlikul (s.t. mitte süvateaduslisel vms.) tasapinnal kirjutatud artikleid feministidelt. Juttu nii esteetikast, sotsiaalprobleemidest kui identiteedist; väga hästi kujundatud koguteos – pildimaterjal on mõõde omaette. Muuseas nimetab iga autor oma lemmik?ovinisti, oi, keda siit kõik ei leia! Projektijuht Liina Järviste, toimetajad Kadi Mänd, Barbi Pilvre, Mari-Liis Sepper, keeletoimetaja Elo Lindsalu; Piret Räni küljendus, pildid ja fotod. ENUT, 2003. 93 lk.
 
EESTI KIRJANDUSE SELTSI AASTARAAMAT XXIX (2002)
Ülevaated eelmise aasta kirjandusest: proosast kirjutab Jaanus Adamson (tekst ilmunud ka Vikerkaares), luulest Berk Vaher, draamakirjandusest Monika Läänesaar, kirjandusõpikutest Külliki Kask, seltsi tegevusest Krista Ojasaar. Lisaks veel naisuurimuslikke artikleid kirjanduse vallast (Kati Launis, Kadri Tüür, Elo Lindsalu). 1907. aastal alguse saanud seltsingu väljaanne, mõnus lugeda igale kirjandushuvilisele. Toimetanud Krista Ojasaar, korrektor Katrin Raid. Eesti Kirjanduse Selts, 2003. 96 lk.
 
EESTI MUUSIKAAKADEEMIA AASTARAAMAT 2002/2003
Erinevalt EKSi aastaraamatust ei ole siin midagi lugeda neil, keda ei huvita just täpselt see, mis muusikaakadeemias toimub/on toimunud/toimumas. Palju tabeleid, kontsertide loetelusid erialade kaupa jne. Väga praktiline trükis asjaosalistele. Koostanud ja toimetanud Andres Pung, toimetanud ja küljendanud Reet Marttila, kaane kujundanud Andres Rohtla. Tallinn, 2003. 102 lk.
 
 
INTERPRETATSIOONIPEDAGOOGIKA PROBLEEMID II
Siit leiab väga palju tarku erialaseid kirjutisi, eesti ja inglise keeli. Minnakse lausa tehnilistesse pisidetailidesse pillimängu juures. Põnev! Toimetanud Mirjam Kerem, Kersti Skiller ja Maris Valk-Falk. Tõlkinud Marika Lever ja Kersti Skiller, küljendanud Marek Vilba. Eesti Muusikaakadeemia interpretatsioonipedagoogika instituut, 2003. 197 lk.
 
 
EESTI MUUSEUMID
Teatmik sisaldab nii pildilist kui kirjalist teavet 200 Eestis tegutseva muuseumi kohta: peamised infosaamisvõimalused, avamisajad, aga ka asutamise aasta, infot kogu suuruse kohta; samuti muuseumi olemuse lühikirjeldus. Väga ilus trükis, mida saab kasutada praktilise teejuhina siseturismiretkel. Mahub just taskusse, nii et ots jääb välja turritama. Koostanud Mariann Raisma, konsultantideks Ülle Kruus, Heivi Pullerits, tõlkinud Katre Koit, Kairit Altmäe, kujundanud ja küljendanud Marek Allvee. Eesti Muuseumiühing, 2003. 240 lk.
 
MUUSEUM 1(14)/2003
Ajakiri ilmub vaid kaks korda aastas, seetõttu ehk ei saagi number väga kompaktselt ühele teemaringile keskenduda, vaid peab katsuma ülevaatlikult käsitleda kõiki muuseumide probleeme, huvitavaid teemasid, eksponaate, leide, pedagoogikat jne; sekka näpuotsaga kultuuripoliitikatki. Peatoimetaja Aleksei Peterson, tegevtoimetaja Ildike Jaagosild, Ivi Tammaru makett, küljendus ja korrektuur. Eesti Muuseumiühingu ajakiri. 48 lk.

J. R.