Pealelend

pilt

MARJE LOHUARU
EMA prorektor välissuhete alal

Muusikaakadeemia sai selle aasta algul tänu Jaapani valitsuse kultuuriabi programmile ligi kuue miljoni krooni väärtuses stuudiotehnikat. Mida kujutab endast Jaapani kultuuriabi programm?
Jaapani valitsuse kultuuriabi programm (Cultural Grant Aid) on asutatud 1975. aastal eesmärgiga toetada hariduse ja kultuuri arengut kogu maailmas. Selle aja jooksul on toetatud juba 1072 projekti 46982,9 miljoni jeeni eest kokku 124 riigis. On riike, kus selle abiprogrammi raames on asutatud isegi sümfooniaorkestreid. Üldiselt on programm siiski mõeldud arenevate riikide abistamiseks ja seotud taotleja riigi SKP-ga. Eesti SKP on juba suurem ja järelikult oleme ka väljumas abisaajate ringist.
Muusikaakadeemia projekti ettevalmistus kestis ligikaudu kolm aastat. Selle aja sisse mahtusid jaapani põhjalikkusega läbi viidud ekspertiisid, küsitlused, kooskõlastused jne. Tulemuseks oli seadmete nimekiri, kus olid parimal viisil kokku viidud muusikaakadeemia vajadused ja pakutavad võimalused. 2001. aasta detsembris kirjutasid valitsuste nootidele alla Jaapani suursaadiku T. E. Norimasa Hasegawa ja Eesti välisminister Toomas Hendrik Ilves. Aparatuur jõudis muusikaakadeemiasse jaanuaris 2003, misjärel see installeeriti. Kogu projekti esitlusel-kontserdil 24. märtsil osales ka president Arnold Rüütel abikaasaga.
Mida annab projekt muusikaakadeemiale?
EMA elektronmuusika stuudio on asutatud 1996. aastal Euroopa Liidu koostööprogrammide “Phare-Tempus” abi ja rahaga. Siis andis see võimaluse mitme uue eriala õpetamiseks EMAs. Jaapani projekt võimaldas täiendada ja uuendada stuudio heliaparatuuri. Nüüd saab teha professionaalset helisalvestust kõikidele helikandjatele ning muusikaakadeemias saab juba järgmisel õppeaastal avada uue helire¯ii eriala, esialgu küll õppesuunana. Vajadus helire¯ii eriala järele on suur kogu Balti regioonis ning sellesuunaline tihe koostöö Eesti Raadioga sai alguse juba projekti ettevalmistamise käigus.
Loodud tingimused aktiviseerivad välissuhtlust selles valdkonnas. Õppetööst vabal ajal on stuudio avatud ka teistele kasutajatele. Loomulikult on 5,8 miljoni kroonine täiendus tubli lisa meie kasinale eelarvele.
Projektiga sõlmitud sidemed on andnud ka hea aluse EMA kontaktideks Jaapani muusikaülikoolidega. Senised koostööpartnerid on kõik Euroopast, koostööleping on sõlmitud 22 muusikaõppeasutusega. Kontaktide laiendamine muu maailmaga oleks kultuurilise avatuse märgiks. Hiljutisel Jaapani fondi vahendatud külaskäigul Jaapani muusikaülikoolidesse võisin isiklikult veenduda nende konstruktiivses huvis koostöö vastu. Soodsaid võimalusi pakub selleks 2004. aastal käivituv ELi programm “Erasmus World”. Selge huvi oli ka Jaapani üliõpilaste osalemise vastu EMA kammermuusika festivalil ja E. Tubinale pühendatud sügisfestivalil 2005. aasta sügisel.