RAAMATUTUTVUSTUS

VIHIK 2
Eesti Kirjanduse Seltsi kvartalikiri nr. 2. Põnev teooriaväljaanne, mis muuseas üllitab ka kirjanduslisi eksperimente (seekord free wimberg short story). Sisaldab nt. Kalju Kruusa luule käsitluse, tsükli uurimusi loomingu ja vägivalla seostest, bussisõidust vastsemas võru kirjanduses, küberpungist, lisaks veel atavistide üleskutse intellektuaalidele jne. Kirju vaimu teravdav, valvele kutsuv ja hariv tekstikogum. Toimetaja Berk Vaher. August 2002. 82 lk.


 
Reed Morn
TEE JA TÕDE
1956. aastal paguluses ilmunud romaani uustrükk. Eesti naiskirjanduse eluhirmust ja põdemisest kantud idealistlike tudengiplikade suuna üks alusteoseid. Väärt lugemine. Toimetanud Maarja Ojamaa, kujundanud Heino Kersna. Eesti Raamat, 2002. 296 lk.

 


 
Lauri Vahtre
SUUR PETTUMUS EHK INIMENE, ÜHISKOND JA INIMÕIGUSED
Esseistlik kultuuri püsiväärtuste käsitlus esitab küsimuse, mida me ikka ja jälle ja taas kuuleme: ega me ometi valel rajal pole? Fukuyama “Suurele vapustusele” viitava pääliskirjaga teos ei pürigi oma õhuda viidatud kirjanduse loeteluga teaduse tasandile. Ehk kulub koolidesse õppevahendiks ära. Huvitav on jälgida, kas ja kuidas Vahtre kui teoreetik ja Vahtre kui poliitik haakuma või hõõruma hakkavad. Toimetanud Malle Kiirend, kaane kujundanud Tiina Tammetalu. Varrak, 2002. 221 lk.


 
Clive Ponting
MAAILMA ROHELINE AJALUGU Keskkond ja suurte tsivilisatsioonide kokkuvarisemine.
“Provokatiivne ja silmi avav teos, mis sunnib maailma ajalugu uue pilguga vaatama,” lubab kirjastaja kaanel. Ja üsna õigesti. Põnev käik läbi ajaloo, jutustaja stiil pinges ja haarav. Mõne kultuurkonna pääle võib end seaks vihastada. Inglise keelest Ehte Puhang, toimetanud Indrek Rohtmets, sarja “Roheline raamat” kujundanud Jaanus Tamme, kaane kujundanud Mari Kaljuste. Varrak, 2002. 504 lk.


 
Knut Hamsun
SÜGISTÄHE ALL
RÄNDUR MÄNGIB SORDIINIGA
Põhjamaise klassiku kaksikromaan, intelligendi vananemislugu. Mõnusalt, kargelt muserdav nagu Hamsun enamasti. Mõtte- ja tundekildude haaval kulgev nauditav lugu. Tõlkinud Enno Turmen, toimetanud Arnold Ravel, kujundanud Heino Kersna. Sarjas “Nobeli laureaat”, Eesti Raamat, 2002. 272 lk.


 
TÄHEAEG 1: SÄDELEVAD UKSED
“Moodsad angloameerika teaduslik-fantastilised lood, lisaks kaks tänapäeva Eesti ulme paljutõotavamat autorit” – nii lubab reklaamtekst kaanel. Kaks eestlast on Märt Laur ja Kristjan Sander. Kõigi autorite kohta leiab ka lühitutvustused, veidi positivistlikku tausta. Enamasti nauditav nn. ?anriulme austajaile, aga leiab muudki põnevat. Koostanud ja toimetanud Raul Sulbi, keeleliselt toimetanud Eva Luts, tõlkinud Andrus Igalaan ja Juhan Habicht. Fantaasia, 2002. 172 lk.