Kinobuss valib linastuspaiku

Eelmisel aastal sai Eesti animatsioon Kutsu-Juku eestvedamisel 70 aastat vanaks. Grupp partisane võttis nõuks seda tähistada, logistades Kinobussiga läbi kõik maakonnad, kus näitas rahvale eesti multi- ja pärisfilmi. Keskmise peatuskoha näitena võiks pakkuda Valjalat või Kadrinat – selline maakonnakeskusest väiksem koht, kus soovitavalt ka kunagi varem rändkino on käinud ja kuhu vahest 300 – 500 inimest võiks kokku tulla.
Tänavu saab aga täis 90 aastat Johannes Pääsukese filmi “Utotškini lendamine” valmimisest ja seega on olemas igati hea põhjus, miks veel kord Kinobussi teekond ette võtta, loomulikult proovides midagi paremini teha kui eelmisel aastal. Alustada võiks näiteks sellest, et püüaks tõmmata Kinobussiga kaasa rohkem filmitegijaid ja liiguks sellega täpselt sinna, kuhu kohalikud aktivistid Kinobussi kõige enam ootavad.
Ainult et erinevalt varasemate aegade kombest ei tähenda see “kaasatõmbamine” kenas ümbrikus kutset osaleda meie üritusel, vaid võimalust minna netis aadressile www.kinobuss.ee ja oma kommentaarid-mõtted-soovitused kirja panna. Praegu on kõige olulisem panna paika Kinobussi peatuspaigad ajavahemikus 2. – 16. augustini (kindel on lõpp-punk Palamuse, kus 17. ja 18. augustil peetakse Theodor Lutsu filmipäevad), millele järgneb Kinobussi repertuaari kokkupanek ja veel üht-teist.
Nimelt käis eelmisel aastal Kinobussi juurde ka töötuba, kus lapsed ja mitte-enam-niiväga-lapsed said proovida animatsiooni ja amatöörvideo tegemist. Meie seekordne kinnisidee on tuua laiema üldsuse ette eesti amatöörfilm, pakkudes tegijatele võimaluse oma töid näidata ja samas ka nendega koos rahvale workshopi teha. Tundub, et praegu on olemas “vana kooli” amatöörid, kes teavad Palamuse filmipäevadest ja veel “uus gäng”, kes on alustanud digivideo ja arvutimontaa?iga ning kelle elu kulgeb internetis. Tahaks need kaks kommuuni kokku viia ja seda juba Kinobussi ajaks. Netikohtumispaigaks pakuks välja aadressi digivideo.kolhoos.ee kuhu “uus gäng” paistab juba kogunevat.
Praegu on kõige olulisem panna paika peatuspaigad. Reeglid on sellised: Kinobuss liigub läbi Eesti, jätab kaardile filmisõpradele tuntud Zorro-märgi (tunnistame ausalt: veidi väriseva käega tehtud Zorro-märgi) ja läbib kõik maakonnad. Kinobussi peatuspaik on väiksem asula, mitte maakonnakeskus (nt. eelmisel aastal: Kose, Lihula, Sangaste jne.) Ainus eelmisest aastast korduv peatuspaik on Palamuse. Eelistatud seisus on kohad, mis ise kah Kinobussi vastu huvi tunnevad; me ei kommenteeri väidet, nagu oleks eelmise aasta peatuspaikade poolt antavatel vihjetel mingi eriline kaal. Oma ideedega võib loomulikult tulla välja Kinobussi 2002. aasta tuuri plaanimise veebilehel www.kinobuss.ee/kinobuss 2002, aga ka lihtsalt saates e-posti aadressile: info@kinobuss.ee
Plaanitav trajektoor 2. – 16. augustini 2002 on veel lahtine. Küsimärgiga kohad on meile juba millegi poolest silma hakanud – näiteks ise soovi avaldades; hüüumärk tekib kohanime juurde siis, kui koht on kokku lepitud.
Hiiumaa, 2. august – Käina?
Saaremaa, 3. august –
Läänemaa, 4. august –
Raplamaa, 5. august – Märjamaa?
Harjumaa, 6. august –
Lääne-Virumaa, 7. august –
Ida-Virumaa, 8. august –
Järvamaa, 9. august – Järva-Jaani?
Pärnumaa, 10. august –
Viljandimaa, 11. august –
Valgamaa, 12. august –
Võrumaa, 13. august – Vastseliina?
Põlvamaa, 14. august –
Tartumaa, 15. august –
Jõgevamaa, 16. august – Palamuse OK! 

PEETER MARVET