Murdevõistlus 2001 “Nimed ja legendid”

Emakeele Selts kuulutab välja murdevõistluse “Nimed ja legendid”.
 
Ootame kaastöid 14aastastelt ja vanematelt keelehuvilistelt hiljemalt 24. veebruariks 2002 aadressil 10119 Tallinn, Roosikrantsi 6, Emakeele Selts, murdevõistlus.
Mõned näpunäited teemade kohta.
 
ISIKUNIMED.
Ootame võistlustöid inimesenimede (antroponüümide) kohta. Kirjutada võib oma perekonna (suguvõsa), sõpruskonna, õpilas- või töökollektiivi liikmete ees- ja perekonnanimede ning hüüdnimede saamisloost.
Eesnimed. Milline nimi on pandud ja miks?
Hüüdnimed. Milline nimi on pandud ja miks? Märkida, kas nimi on pigem halvustav, pigem austav või neutraalne; millal nimi on tekkinud ja kasutusel olnud (lapseeas, koolipõlves).
Perekonnanimed. Panna lühidalt kirja vaadeldava(te) perekonnanime(de) ajalugu. Kus ja millal nimi võib olla tekkinud? Kas nime tekkega seoses on räägitud lugusid? Kas ja miks on nime hiljem muudetud? Kuidas valiti uus nimi? Jmt.
 
KOHANIMED
Jätkuvalt oleme huvitatud Eesti kohanimede kogumisest. Kirja võib panna ühe piirkonna nimed, märkida ametlik ja rahvasuus tuntud nimekuju. Kui on teada nime tekkelugu või muud nimega seotud lood või ütlemised, tuleks ka need kirja panna. Vene koolide õpilastelt ootame kirjapanekuid selle kohta, kuidas kasutatakse isekeskis eesti kohanimesid. Kas neid on lühendatud, mugandatud, tõlgitud vm.?
MUUD NIMED
Lemmikloomade nimed
. Milline nimi on pandud ja miks? Mis liiki loomad saavad nime, millised tavaliselt ei saa? Ootame kaastöid nii maavanaemadelt kui linnalastelt, on ju igaühel oma lemmikud.
Mänguasjade nimed. Millised nimed milliste lelude puhul on tarvitusel? Mille alusel valitakse nimi? Kas eri ajastute (1930ndad, 1950ndad) nimed erinevad?
Võistluse tulemused tehakse teatavaks emakeelepäeval, 14. märtsil 2002. aastal. Parimad saavad auhinna. Võistlustöid kasutatakse eesti keele teaduslikuks uurimiseks ning need säilitatakse Eesti murdearhiivis. Asjahuvilistel palutakse pöörduda Emakeele Seltsi (10119 Tallinn, Roosikrantsi 6, tel. 644 9331, es@eki.ee), kust saab täpsemat teavet materjali kogumise ja tööde vormistamise kohta.
Julget pealehakkamist! Head keelekogumist!

Emakeele Seltsi murdetoimkond