MUUSIKAMAAILM 
 
Suvealgus La Scalas
Juunikuus pühendas Milano La Scala ooperitrupp end Puccini ooperile "Manon Lescaut" (kokku 9 etendust), juhatas peadirigent Riccardo Muti. Kui Muti läks esinema festivalile oma kodulinnas Ravennas, juhatas viimaseid õhtuid ka Nikša Bareza. Liliana Cavani lavastuses olid parimad osatäitjad: Manon -- Maria Gulegina ja Amelia Felle, Lescaut -- Lucio Gallo ja Roberto De Candia, Des Grieux -- José Cura ja Vladimir Galuzin. Juulikuu etenduseks on (8 õhtut) Donizetti "Lucrezia Borgia", Hugo De Ana on nii lavastaja kui ka kostüümide ja kujunduse autor, dirigeerib Gianluigi Gelmetti; nimiosas on Renée Fleming ja Darina Takova, Don Alfonsona Michele Pertusi, Gennaro -- Giuseppe Sabbatini ja Marcello Giordani. Juunis-juulis on publiku ees ka kaheosaline balletiõhtu: "Le nozze di Paquita" (Minkuse muusika, koreogr. Ljuba ja Pierre Dobrijevic) ning F. Poulenci muusikal põhinev "Chéri", libretist ja koreograaf Roland Petit; viimases tähtsolistina Carla Fracci.
Vaid kaheksa valitut on saanud seekord La Scalasse sooloõhtu klaverisaatel: sügisel itaallaste nooruke Anna Caterina Antonacci, veebruaris saksa metsosopran Waltraud Meier, aprillis noor prantsuse sopran Natalie Dessay ja bariton Andreas Schmidt, mais bass Kurt Moll ja bariton Simon Keenlyside, juunis tenor Ramon Vargas ja bariton Sergei Leiferkus; juulis sooloõhtuid pole, teater suleb uksed pärast 18. VII Lombardia regiooni auvõõrastele reserveeritud etendust "Lucrezia Borgia". Hooaja sügispool algab 8. IX William Forsythe'i balletikavaga "Serata Forsythe" priimabaleriin Alessandra Ferri kaastegevusel.

Savonlinnas kogu juuli põnev
Nädalapäevdad kestnud ooperifestival Savonlinnas avati Wagneri "Tannhäuseriga". Pidustuste kolmandal päeval astus dirigendipulti Eri Klas, kes menukalt ka eelmisel suvel juhatas siin Mascagni "Talupoja au" ja Leoncavallo "Pajatseid"; suvefestivalide maailmaülevaates tõstab Financial Timesi nimekas kriitik Andrew Clark just Klasi ainsana Savonlinnast nimeliselt esile kui "hüpnotiseerivalt köitva, lugupidamisväärse täisverelise" dirigendi. Homme on Olavinlinna kindlusemüüride vahel festivali ainsa uuslavastuse, Verdi "Saatuse jõu" esietendus (lav. Michael Hampe, dir. John Fiore); igakordse külalistrupina tuleb kuu lõpus kuulus Londoni Kuninglik Ooper Britteni "Peter Grimesi" ja Verdi "Röövlitega"; Retrettis mängitakse taas E. Rautavaara ooperit "Aleksis Kivi". Pidustused vältavad 2. augustini.

Kompositsioonikonkursil Münchenis
Tuntud autofirma BMW toel korraldataval iga-aastasel kompositsioonikonkursil (koostöös ühingu "musica viva" Müncheni osakonnaga) otsustas rahvusvaheline ñürii prof. Udo Zimmermanni eesistumisel preemiad välja anda järgmiselt: I (20 000 Saksa marka) -- Alberto Colla (Itaalia), II -- Ali Özkan Manav (Türgi), III -- Niroyuki Yamamoto (Jaapan). Premeeritud teosed tõi esmaettekandele "musica viva" kontserdisarjas Baieri Raadio Sümfooniaorkester.

Uusooper Gavin Bryarsilt
Nimekamaid briti keskmise generatsiooni heliloojaid Gavin Bryars (55) tuli välja oma uue ooperiga, mille temalt tellis Inglise Rahvusooper: "Doctor Ox's Experiment" (libr. Blake Morrisonilt Jules Verne'i järgi); teatri residentsis Londoni Coliseumis tegi esmalavastuse Atom Egoyan, etendusi kogu juunikuu. Gavin Bryarsi läbimurdeteoseks sai viievaatuseline ooper "Medea" Euripidese järgi 1982 Lyoni Ooperis Robert Wilsoni lavastuses; peatselt etendus "Medea" ka Pariisis. Nüüd on Lyoni Ooper Bryarsi uue lavateose kaastellija, "Doctor Ox" tuleb ka seal lavale. Filosoofiharidusega helilooja on väga laia silmaringiga muusik, ka silmapaistev pedagoog ning muusikakriitik. 1994 sai ta loomingu väljaandjaks kirjastus Schott, viimasel 25 aastal on tal valminud ligi 40 teost. Tal on ka oma The Gavin Bryars Ensemble, kellega ta on esinenud Euroopas, USAs ja Jaapanis. Bryars on maineka heliplaadipreemia Mercury Music Prize laureaat.
                                                                 Priit Kuusk