Adamson-Ericu muuseum tähistab 30. aastapäeva Mari Adamsoni ja Adamson-Ericu ühisnäitusega

Esmaspäeval, 2. detsembril kell 16 avatakse Adamson-Ericu muuseumis näitus „Loov dialoog. Kunstnikepaar Mari Adamson ja Adamson-Eric”. Avamisel kuulutab LC Tallinn Hansa välja Adamson-Ericu nimelise noore kunstniku stipendiumi 2014. aasta taotlusvooru.

Adamson-Ericu muuseumil täitub 2. detsembril 30. tegevusaasta. Muuseumi loomisele Eesti Kunstimuuseumi filiaalina 1983. aastal pani aluse tekstiilikunstnik professor Mari Adamson suurejoonelise kingitusega – ta andis Adamson-Ericu muuseumi tuumikkogusse ligi 1000 teost oma abikaasa loomepärandist. Muuseumi juubelit tähistava näitusega „Loov dialoog” võetakse esmakordselt ühiselt vaatluse alla eesti kultuuriloos legendaarse kunstnikepaari Mari Adamsoni ja Adamson-Ericu lugu. Nad kuuluvad eesti kunstis teedrajavate klassikute hulka ja olid legendid juba oma eluajal.

Näitus on austusavaldus muuseumi loojale Mari Adamsonile ja oma loomepärandiga muuseumile sisulise selgroo andnud Adamson-Ericule. Väljapanek keskendub kahe tugeva loovisiku teineteist toetavale ja mõistvale dialoogile nii loomingus kui ka elus ning toob esile oluliste lugudega märgilisi teoseid nende ühisel teel. Eksponeeritakse fotosid perekonnaalbumitest, mis kõnelevad Mari ja Ericu elust, nende perest, sõpradest, kolleegidest ja kaasteelistest ning nende kodust, ateljeest ja neile olulistest paikadest.

Mari Adamson (1908–2000) oli üks mõjukamaid isiksusi Eesti 20. sajandi tarbekunstis. Tema loominguliseks kõrgajaks kujunesid 1960.–1980. aastad, mil valmisid jõuliselt isikupärased vaibad, kus on ühendatud hea rütmitundega abstraheeritud kujundikeel ning erakordselt peen materjali- ja koloriiditunnetus.

Adamson-Eric (1902–1968) oli üks kõige mitmekülgsemaid autoreid Eesti kunstiloos. Ta oli silmapaistev maalija ning samas ka erakordselt andekas ja suundanäitav looja tarbekunsti ja disaini vallas.

LC Tallinn Hansa algatatud Adamson-Ericu stipendiumit saavad taotleda kõik Eesti kõrgkoolides või väljaspool Eestit kujutava kunsti, tarbekunsti ja disaini erialal magistri- või doktorikraadi omandavad Eesti kunstitudengid. Loe lisaks http://www.adamson-eric.ee/et/muuseumist/adamson-ericu-stipendium.

Näitus „Loov dialoog. Kunstnikepaar Mari Adamson ja Adamson-Eric” jääb Adamson-Ericu muuseumis avatuks 30. märtsini 2014.

www.adamson-eric.ee

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht