KULKA: Raimo Jõerand, audiovisuaalse kunsti sihtkapitali nõukogu esimees

Lea Larin

Millised on audiovisuaalse kunsti sihtkapitali nõukogu põhimõtted toetuste jaotamisel ja kas uue koosseisu kinnitamine on kaasa toonud muudatusi?
Raimo Jõerand, audiovisuaalse kunsti sihtkapitali nõukogu esimees: Põhimõtted on meil kirjas kodulehel ja selles osas esialgu muudatusi teha pole plaanis. Mõned täpsustused võib kaasa tuua kohe jõustuv uus riigiabi andmise luba, kuid see puudutab toetuste piirmäärasid. Endiselt tunneme, et oleme audiovisuaalkunsti teenistuses. Püüame institutsioonina seda mõistet ka piiritleda, ekseldes sealjuures poliitiliste, juriidiliste, majanduslike, psühholoogiliste ja sotsiaalsete mõjutajate rägastikus. 

Kui suur osa vahenditest on nii-öelda ette ära jaotatud (institutsioonide toetamine jms) ja palju jääb projektide toetamiseks?
Kulka audiovisuaalvaldkonna järgmise aasta eelarvest ei ole me midagi ette ära jaotanud. Institutsioonidele tegevustoetusi me ei eralda, kõik kulud on seotud konkreetsete projektidega ja peavad andma muu tulemuse kui lihtsalt olemasolu.

Kui iseseisev on nõukogu oma otsuste tegemisel? Kas ja kui palju tehakse koostööd kultuuriministeeriumi toetusprogrammide komisjonidega või järgitakse ministeeriumi soovitusi?
Filmide tootmine on endiselt kallis ja üksnes kulka vahenditega enamasti hakkama ei saada. Paratamatult tuleb oma otsustes lähtuda ka teiste rahastajate sammudest (Eesti Filmi Instituut, telekanalid). Siiski saab ainult Kulka toetada autoreid päris varajastes faasides, kui vajatakse toetust oma ideest esimese stsenaariumiversiooni kirjutamiseks või tulevasele dokumentaalfilmile alusepanemiseks. See annab autorile tugevama positsiooni, enne kui tootjafirmaga leping sõlmitakse ja edaspidi juba produtsendi juhtimisel järgmisi toetusi taotlema hakatakse. Tahaks mõelda nii, et kui filmiinstituut on peamiselt tootmisele orienteeritud, siis kulka ülesanne võiks olla rohkem autoreid väärtustada.
Siiski ei koosne filmivaldkond ainult tootmisest, vaid ka filmide näitamisest. Kogu Eesti niigi väikese kinovõrgu digitaliseerimata jätmine on meid pannud olukorra ette, kus peale Tallinna ja Tartu polegi enam kuskil võimalik kvaliteetselt filme näidata. Kulka üksi selle küsimuse lahendamisega hakkama ei saa, siin on vaja laiapõhjalist koostööd ministeeriumiga,  filmiinstituudiga, suurte levitajatega. Ka ükski kavandatav tõmbekeskus ei hakka tõmbama, kui seal ei ole kõige tavalisemat kino.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht