In memoriam: Arvi Vainomäe

Arvi Vainomäe20. IV 1926 – 6. IX 2013

Lõpule on jõudnud eestluse kandja võõrsil, Austraalia Eesti Seltside Liidu esimehe ja Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu Austraalia esindaja Arvi Vainomäe elutee Melbourne’is.
Arvi Vainomäe sündis koolijuhataja peres Põlvamaal Mooste riigimõisas. Pere teiseks elukohaks sai Karilatsi Algkool, mille juhataja kohta täitis isa Daniel alates 1935. aastast repressioonideni 1951. aastal. Arvi Vainomäe jätkas õpinguid 1938. aasta sügisest Tartu Poeglaste Gümnaasiumis (Poikas). Arvi lõpetas selle 1943. aasta mais, kuuludes põlvkonda, keda ootas sundmobilisatsioon või tööteenistus. Kodumaalt tuli lahkuda 1944. aasta suvel. Arvi Vainomäe sõjatee lõppes Oderi jõe ääres Sileesias jaanuaris 1945 – mürsukild oli tabanud nägu. Järgnesid haiglad ja operatsioonid ning kaks aastat sõjaväebarakis Geislingeni läheduses, kus ta õppis kaks aastat tehnikumis masinaehitust.
Uueks kodumaaks pärast laagriaja lõppu valis Arvi Vainomäe Austraalia. Järgnes immigrantidele kohustuslik tööteenistus New South Walesi raudtee-ehitusel ja kaks aastat elu telkides. Pärast laagri lõppu astus Arvi Vainomäe 1951. aastal Sydney tehnoloogiaülikooli masinaehituse erialale, kus sai õppedukuse märgina riiklikku stipendiumi. BA-kraad inseneri alal (1956) lubas võtta vastu pakkumine firmast Shell. Arvi Vainomäe jõudis Shellis tippu, üle poole oma 31 aasta pikkusest teenistusajast töötas ta firma administratsioonis.
Inseneritöö kõrvalt Shellis lõpetas ta Sydney ülikooli BA-kraadiga psühholoogias ja majandusteaduses (1960). Pärast pensioneerumist 60. eluaasta täitumisel pühendus Arvi Vainomäe oma maakodu rajamisele Victoria osariigis Bairnsdale’is, millele pani nimeks – Karilatsi II. Arvi Vainomägi oli aktiivne Tartu Kivisilla fondi liige, Tartu Laste Turvakodu jt toetaja. Ta oli Austraalias EELK Melbourne’i Pauluse koguduse, esimehe kohusetäitja ning Korp! Ugala liige. Arvi Vainomäe toetusel on ilmunud saatusekaaslaste elulooraamat „Labida ja relvaga: eestlastest tööl ja võitluses II maailmasõjas” (Tartu, 2005). Arvi Vainomäele oleme tänulikud „Kalevipoja” ingliskeelse uustõlke (Tartu, 2011) käsikirja vahendamise eest kodumaale ja teiste oluliste kultuurilooliste materjalide üleandmise eest uurijate käsutusse Eestis.
Arvi Vainomäe oli Eesti organisatsioonide aktiivseid liikmeid Austraalias, ta kandis aastakümneid hoolt eestluse ja rahvuskultuuri jätkumise eest kodumaast kaugel. Maailma näinud ja rahvusvahelise töökogemusega juhina hindas ta selgepilguliselt Eesti praegust arengut. Oleme kaotanud vaimuerksa, toimeka ja vaimuka kaaslase ja sõbra, kelle elutöö on aegumatu.

Eesti Kirjandusmuuseum

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht