Pealelend: Ülle Talihärm, Kultuuriministeeriumi raamatukogunõunik

Pille-Riin Larm

Mis on mullu loodud digitaalse kultuuripärandi nõukogu ja millega see tegeleb?

Kultuuripärandi digiteerimine on praegu üks kultuuripoliitilisi prioriteete. Kultuuriministeeriumi juures tegutseva digitaalse kultuuripärandi nõukogu moodustavad eksperdid, kelle ülesanne on teha ettepanekuid digitaalse kultuuripärandi korralduslike küsimuste lahendamiseks ning nõustada mäluasutuste juhte tehnoloogiate kasutamisel.
Nõukogu viimasel koosolekul otsustati alustada kultuuripärandi digiteerimise uue tegevuskava loomist. Ühtlasi soovitakse kaasata nõukogu edasisse tegevusse ka teisi ministeeriume. Seetõttu otsustati teha kultuuriministrile ettepanek laiendada nõukogu koosseisu nii, et töösse oleks edaspidi kaasatud ka haridus- ja teadusministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindajad, et paremini koordineerida digiteeritud sisu kättesaadavust ning valdkondadeülest tegevust.
Kultuuripärandi edasise digiteerimise kavandamiseks luuakse valdkondlik tegevuskava. Toimiva kava eelduseks on põhjalik eeltöö ja selleks moodustati kuus töörühma, millest igaüks keskendub konkreetsele pärandiliigile. Töörühmad arutavad läbi esemelise, filmi-, foto-, kunsti-, trüki- ja dokumendipärandi digiteerimise küsimused ja esitavad aprilliks valdkondlikud prioriteedid ning eesmärgid. Nende baasil luuakse valdkondadeülene kultuuripärandi digiteerimise tegevuskava, mis on aluseks järgmise nelja aasta digiteerimistegevusele.
Digiteerimiskava realiseerimiseks on plaanis algatada ministeeriumide koostööna programm, mis tagaks digitaalse sisu loomisega kultuuripärandi laialdase kättesaadavuse ja kasutuse. Programmi eelis projektipõhise digiteerimise ees on koordineeritud koostöö digiteerimisprioriteetide määramisel, millega tagatakse tähelepanu kõigile olulistele teemavaldkondadele ning välditakse dubleerimist ning ressursi pihustamist. Kesksete digitaalarhiivide sisu ehk digikoopiaid s.o väljaannet, eset või dokumenti saavad mäluasutused, ettevõtjad, eraisikud jt kasutada oma teenuste pakkumisel ja arendamisel. Programmiga oleks seega tagatud ressursside kokkuhoid ja tagatud valdkondade koostöö sisu kättesaadavaks tegemisel.
Kättesaadav pärand loob seotult uusi võimalusi innovatiivseteks lahendusteks haridus-, turismi-, meedia-, online-teenuste, telekommunikatsiooni- ja teistes valdkondades.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht