Tagantjärele täpsustus

Henn-Kaarel Hellat

2011. aasta 20. mail ilmus Sirbis usutlus Eesti Romaaniühingu rahvaga, kus oli lugeda: „1994. aastal loodi Eesti Romaanifond, esimeheks Rein Põder ja direktoriks Olev Remsu”.Päris nii see siiski ei olnud. Tahtsin kohe Sirbile parandust pakkuda, aga kuna soovisin, et see oleks peale minu sõnade ka „dokumentaalselt“ kinnitatud, pöördusin Heino Kiige poole, teades, et tema oma põhjalikkusega protokollis enda jaoks Eesti Romaanifondi asutamiskoosoleku. (Sellele oli eelnenud kolme mehe, s. o Juhan Saare, Sulev Raudsepa ja minu pikem ettevalmistustöö).

Sain Heino Kiigelt õige pea vastuse, et aga vahepeal oli Sirp läinud suvepuhkusele, jäi asi sinnapaika, ununes ja alles nüüd meenus taas dokumentides sorides. Heino Kiige kirja esitan siin väljajätete ja täiendusteta.
Hea Henn-Kaarel!
Sirvisin Sinu ärritusel oma päevikut ja leidsingi.
Eesti Romaanifondi asutamine toimus
19. oktoobril 1994.
Toon siinkohal väljavõtte päevikust, sõnagi muutmata.
Toimub Eesti Romaanifondi asutamiskoosolek. Asutamisel initsiaatorid on olnud Sulev Raudsepp ja Juhan Saar. Fondi nõukogusse valitakse: Olev Remsu, Heino Kiik, Henn-Kaarel Hellat, Gunnar Otsa, Juhan Saar, Sulev Raudsepp, Pärt Lias, Rein Põder.
Nõukogu valib salajase hääletusega Romaanifondi juhataja. Esitatakse 3 kandidaati, neist saavad
Kiik 5 häält
Hellat 3 häält
Saar 0 häält
Ma hakkan kohe esimesi tegevusjuhendeid arutama. Pitsati tellin Jaani reklaamifirmalt. Lubatakse mul kasutada 3000 kroonis kuu palgafondi. Ma ise loobun palgast, tegutsen ühiskondlikus korras, otsin tegevdirektori. Dolores Raud valitakse revidendiks. Riina Leetmaa saab asjaajajaks, kes on telefoni juures.
Annetan esimesena Eesti Romaanifondi algkapitali jaoks 200 krooni. Ka teised asutajad annetavad.
Niisiis, Henn-Kaarel, eelnevad 16 rida on täht-tähelt väljavõte mu päevikust, võid kasutada oma äranägemist mööda.
Ole tubli ja terve!
Sinu Heino, Tallinnas 20. juuni 2011
Olgu veel öeldud, et see on Heino viimane kiri minule. Romaanifondi teisel koosolekul, kus Heino Kiik valiti fondi juhatajaks, taandasime Juhan Saarega ennast fondi tööst, olime endale võetud ülesande täitnud.

Henn-Kaarel Hellat

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht