KULKA: Anu Liivak, kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali nõukogu esinaine

Reet Varblane

Millised on kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali nõukogu põhimõtted toetuste jaotamisel ja kas uue koosseisu kinnitamine on kaasa toonud muudatusi?
Anu Liivak, kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali nõukogu esinaine: Sügisel valitud kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali nõukogu on koos käinud ainult ühe korra eelmise aasta lõpul. Eelmisest koosseisust jätkavad peale minu Mare Mikof ja Kalle Toompere, uued liikmed on Rael Artel, Maria Arusoo, Berit Teeäär ja Jaan Elken. Taotluste üle otsustamisel toetuti sellel koosolekul ennekõike vanemate olijate kogemusele ja väljakujunenud praktikale. See ei tähenda, et üles poleks kerkinud uusi ideid, küsimusi ja  üsnagi põhimõttelisi probleeme. Osa neist on seotud stipendiumi mõiste ümber käiva laiema diskussiooniga. Seda probleemiringi on meil kavas arutada veebruari algusesse planeeritud vahekoosolekul ja kindlasti teavitame tulemustest ka kunstiavalikkust. 

Kui suur osa vahenditest on n-ö ette ära jaotatud (institutsioonide toetamine jms) ja kui suur osa jääb projektide toetamiseks?
Otseselt ei ole ette ära jaotatud mingeid summasid, ent on olemas pikaajaline traditsioon toetada  Eesti ja Tartu Kunstimuuseumi ning tarbekunsti- ning disainimuuseumi nüüdiskunsti kogude täiendamisel
u 37000 euro suuruse summaga igas kvartalis. Lisaks sõltub suurel määral kultuurkapitali toetusest mitmete olulise kunstiinstitutsioonide nagu Tallinna Kunstihoone, EKKM, Tartu Kunstimaja, kunstnike liidu galeriid ja Pärnu uue kunsti muuseumi toimimine. Kuigi institutsioonide tegevuse toetamine ei peaks ideaalis olema kultuurkapitali asi, tähendaks nende toetuste lõpetamine katastroofi kunstielus. Seekord anti toetust kokku 404000 eurot, sellest läks tegevustoetusena institutsioonidele u 48000 eurot.

Kui iseseisev on nõukogu oma otsuste tegemisel? Kas ja kui palju tehakse koostööd kultuuriministeeriumi toetusprogrammide komisjonidega või järgitakse ministeeriumi soovitusi?
Iseenesestmõistetavalt on sihtkapitali nõukogu oma otsustes täiesti sõltumatu. Oleme seejuures informeeritud kultuuriministeeriumi toetustest valdkonnale ja arvestame selle informatsiooniga  stipendiumide määramisel.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht