Kõik on üks

Andra Orn

Adekvaatselt maailma hindav multitalent Kurvitz. Raoul Kurvitza näitus „Amfiibhobused” Tami galeriis kuni 5. II. Raoul Kurvitza ja Kaur Kenderi vestlus näitusel 14. I.

Raoul Kurvitz on Eesti kunsti superstaar, kellest räägivad kõik meediakanalid. Tema loomingu puhul on raske leida uut nüanssi, vähemalt nii arvasin pärast Kumu möödunudkevadist retrospektiivi. Aga juba mais (retrospektiiv lõppes aprillis) avas Kurvitz Tallinna Kunstihoone galeriis koos noore kunstniku Kristi Kongiga näituse „Androgüünsed meelemasinad”. See oli täielik üllatus. Nad olid suutnud luua täieliku sünteesi, mida rõhutas asjaolu, et objektidel puudus autorite nimi. Nende psühhedeelse koloriidiga liivamandala ja mandalalaadsed pöörlevad taldrikud, meelemasinad jutustasid ilust ja kaduvusest, neist õhkus sootuks teistlaadset maailma. 
„Amfiibhobused” on aga hoopis midagi muud: väga lühikese aja jooksul valminud kontseptuaalselt spontaanne eneseväljendus mõjub väga isiklikult. Kuvitzal on läbi elu olnud huvitav suhe hobustega, nende maalimine kujunes tal lausa kinnisideeks. Kuigi, nagu ta ise on tunnistanud, tundub hobuse maalimine praeguses kunstisituatsioonis kitšitipuna: „Hobusel pole meie elus enam varasemat tähendust ja rolli, temast on saanud dekoratiivolend. Aga hobune on tohutult ilus loom”.
Amfiibhobuste maalides on kujutatud seiku kunstniku elust, visuaalselt atraktiivsed teosed sisaldavad seksuaalsust ning impulsiivsust. Kurvitza hobused näivad kummaliste, lausa müstiliste vooluolendite, nano- ja mikromasinatena. Pastelsetes toonides maalid mõjuvad praeguses kunstikontekstis värskendava, lausa julge sammuna. Kunstnik on jätnud vaatajale tõlgendamiseks vabad käed, kuid tema maalidesse süvenemisel tekitab nende mitmetahulisus mitmeid küsimusi.
Igal pildil on oma lugu, seda avaski Kurvitz 14. I kohtumisel oma kaasvestleja kirjanik Kaur Kenderi abil. Allpool on esitatud mõned vestluses kõlama jäänud mõtted, et avada Raoul Kurvitza amfiibhobuste, aga ka üldisemalt tema kunstimaailm.

„Tööde kontseptsioon tekib mul tavaliselt pika aja jooksul. Kui olen kontseptsioonis veendunud, siis arendan seda edasi järjekindla protsessina. Seekord polnud mul aga midagi peale absurdse tahtmise teha hobuseid, isegi mitte seda, kuidas neid täpselt kujutada. Äkki ühel hommikul tekkisid lood koos visuaalsete kujunditega.
Oma üliõpilastele olen ikka rääkinud, et see ei toimi, kui on kontseptsioon ja siis hakata sellele kujundit leiutama,  või ka vastupidi, et on kuvand ja siis imed pastakast kontseptsiooni välja. Kontseptsioon kannab välja ainult siis, kui sellega lõimunult suudetakse luua kujund.”

„Hobused samastuvad mulle kontrollimatu stiihiaga. Pole kindel, kuid arvan, et Patti Smith on pidanud oma „Hobuste”  laulus midagi samalaadset silmas. Küllalt levinud on arusaam, et hobune on paanikasümbol, mina seda ei usu. Minu amfiibhobune on müütiline olend, energiakogus, mitte konkreetne hobune.”

„Mul on teos pealkirjaga „Vahejuhtum hullu samuraiga”: see kujutab endast ümarat asja, mille samurai on hooletu löögiga kaheksaks tükiks purustanud. See on nagu samurai maailma kujund. Aga see on seotud ka mu isikliku läbielamisega: mul on kodus jaapani mõõk katana. Katana’t ei tohi kunagi välja võtta, kui oled joonud mõne klaasi veini. Mina tegin selle rumaluse. Mul olid kodus mõned arbuusid: viskasin arbuusi õhku ja proovisin, kas on võimalik arbuusi õhus kaheksaks tükiks lõigata. Hommikul ärgates mõtlesin õudusega, kas kõik sõrmed on ikka alles.  Olid alles.”

„Minu kunst on algusest peale olnud interdistsiplinaarne, universaalne projekt.  Aegamööda on lisandunud tekst ja heli. Aga see on kõik üks. 1980ndatel, Eestis isegi veel 1990ndate lõpuni kehtis kunstnike ringkondades eeldus, et võisid olla kas maali- või performance’i-kunstnik, mõlemat ei saanud olla. Mul olid installatsioonid ka veel, ironiseeriti: mees nagu orkester. 2000ndate keskel jõudsid minuni kuuldused, et Kurvitz hakkab pöörduma kunstist muusika poole, jätab kunsti sinnapaika ja hakkabki bändi tegema. Mulle on kogu selline jutt täiesti arusaamatu.”

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht