İstanbul, lääne ja ida kultuuri kohtumispaik

Reet Varblane

Zeynep Arinç kõneleb Akbanki kunstikeskusest.

Türgi, eelkõige Euroopa ja Aasia piiril asuv İstanbul omandab rahvusvahelisel nüüdiskultuuriväljal järjest suuremat tähendust. Asi pole ainult mastaapsetes üritustes, nagu seda on nüüdiskunsti biennaal, mis on leidnud väga laia rahvusvahelise kajastuse. Asi on eelkõige nüüdiskunstipaikade – galeriide, rohujuure tasandilt tekkinud keskuste, muuseumide võrgustikus. İstanbulist on saanud paik, kus iga kunstnik teeb meeleldi oma näituse. Näiteks 22. veebruarini on seal visuaalkunsti ja disainigaleriis Soda vaadata Tanel Veenre ehtenäitus, välja on antud ka korralik kataloog.
İstanbuli üks mainekamaid nüüdiskultuuri paiku on Akbanki interdistsiplinaarne keskus, mille üks eesmärk on İstanbuli sidumine rahvusvahelise kunstivälja ja -eluga. Teist aastat korraldati seal rahvusvaheline kuraatorivõistlus, möödunud sügisel võitis selle Franz Thalmair Viinist.

Mida on andnud selline rahvusvaheline võistlus teie keskusele ja laiemalt İstanbuli nüüdiskunstiväljale?
Akbanki kunstikeskus toetab nüüdiskunsti arengut Türgis, viimasel ajal on meil näidatud arvukalt rahvusvahelisi projekte. See puudutab kunsti, muusikat, teatrit ja tantsu. Erilist tähelepanu oleme pööranud võimekatele noortele kunstnikele ja kuraatoritele. Möödunud aastal korraldasime teist korda rahvusvahelise kuraatorivõistluse. Meie eesmärk ei ole toetada ainult kunsti, vaid ka kuraatorlust kui institutsiooni. Tahame julgustada just noori kuraatoreid mõtisklema aktuaalsetel teemadel, alustama uusi nüüdiskunsti­projekte.
Mõlemal korral on huvi olnud hästi suur: saime ettepanekuid sadadelt kuraatoritelt kõikjalt üle maailma. Võistlus oli tõesti tihe ja esitatud ettepanekud olid hästi läbi mõeldud. Olen veendunud, et Türgi nüüdiskuraatorite mõtteviis ei erine nüüdiskunstiväljal tegutsevate kolleegide omast New Yorgis või Pariisis või Londonis.

Kas sel aastal korraldate taas selle võistluse? Kas on mõtet Eesti kuraatoreid julgustada seal osalema?
Oleme selle plaaninud jätkuva üritusena. Eesti kuraatorid on väga oodatud! Võistlusel on vaid üks piirang: see on mõeldud alla 40aastastele kuraatoritele. Võitja saab oma idee realiseerida meie keskuses, anname välja ka kataloogi ning aitame korraldada projektiga seotud lisaüritused. Akbanki keskus katab näituse korraldamise ja tootmise ning kataloogi väljaandmisega seotud kulud, makstakse kuraatoritasu ning kuraatori ja kunstnike reisikulud.

Milline on praeguses mõttes hea kuraator?
Hea kuraator peab väga selgelt tooma välja oma kontseptsiooni, tal peab olema sügav teadmine ainesest, mida ta tahab käsitleda, projekti elluviimisel peab ta suutma lähtuda galerii ruumispetsiifi­kast ja asukohast. Loomulikult peab ta olema entusiast ja armastama seda, mida teeb.

Mida positiivset võiks İstanbuli kunsti­elus välja tuua? Kas on ka midagi niisugust, mille järele ise puudust tunnete?
Viimase aja İstanbuli kunstiväli on tõepoolest hästi aktiivseks läinud. Akbanki keskuses on käimas tegelikult kaks rahvusvahelist võistlust: üks on kuraatoriprojektide võistlus, teine Akbanki nüüdiskunsti preemia, mille anname välja koos kunstimuuseumide ühinguga, et toetada eelkõige Türgi noori kunstnikke.
Järgmise viie aasta jooksul on İstanbulis kavas avada mitu uut nüüdiskunsti muuseumi. Meil on kaks suurt kunstimessi: İstanbuli praegune (Contemporary İstanbul) ja İstanbuli rahvusvaheline kunst (Art International İstanbul). Loomulikult nüüdiskunsti biennaal. Kõik need sündmused on saanud väga hea rahvusvahelise kajastuse. Usun, et selles on tõesti positiivset energiat ja İstanbul toimib  ida ja lääne kultuuri tõelise kohtumispaigana.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht