In memoriam: Külli Tammik

Külli Tammik
20. VIII 1950 – 29. XII 2013

Möödunud aasta lõpul lahkus skulptor Külli Tammik (aastani 1974 Leppik).
Mitmekülgse isiksusena jagas ta oma elu kunsti ja spordi vahel. Ta lõpetas Eesti Riikliku Kunstiinstituudi 1977. aastal  skulptuuri erialal ning tegi aastate jooksul arvukalt loomaskulptuure, olles üks nüüdisaegse eesti animalistika silmapaistvamaid esindajaid. Osa tema humoristliku põhitooniga loomingust on täna Eesti Kunsti­muuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Eesti Spordimuuseumi ja Tallinna Kunstihoone kogudes.
Ta oli üks neist skulptoreist, kes võttis osa Tallinna loomaaia korraldatud Läänemeremaade animalistliku skulptuuri festivalist ning tuhanded loomaaia külastajad pildistavad end ja omi lapsi igal aastal tema pronksskulptuuri „Laps ninasarvikuga” juures, (1989).
Külli Tammiku viimasel isikunäitusel 2005. aastal G-galeriis nägi tagasivaadet tema rikkalikule loomingule, kus paistis silma kindlakäeline professionaalne materjalikäsitlus ning soe looduslähedane tunnetus.
Näitustel esinemist alustas ta 1975. aastal ning oli 1983. aastast  Eesti Kunstnike liidu liige. Külli Tammik esines edukalt ka väljaspool Eestit, pälvis diplomi Dante-teemalise pisiplastika näitusel Ravennas (1990) ja Riia skulptuurikvadriennaalil (1992). 1987. aastast peale tegutses ta vabakunstnikuna, ent jätkas ka professionaalset tööd spordivaldkonnas.
Paljud austajad tundsid teda kui iluuisutamistreenerit ja Eesti Rull­-
­uisutamise Föderatsiooni aktiivset liiget. Ta õppis omaaegses Tallinna Mere­rajooni spordikoolis tuntud treenerite Vaike Paduri, Lilian Looringu ja Kalju Saarekese juhendamisel ilu­uisutamist, võistles spordiühingute Noorus ja Dünamo liikmena, kuuludes 1968. aastast Eesti koondisse. Ta harrastas iluuisutamise kõrval ka allvee­sporti, suusatamist ja ratsutamist.
Külli Tammik töötas iluuisutamis­treenerina aastatel 1969–1986 Tallinna Mere­rajooni spordikoolis ja 1986–1989 olümpiareservi eriklassis.
Ta oli 1993.–2008. aastani Eesti Rulluisutamise Föderatsiooni president, klubi Vigurid juht ning rahvusvahelise  rulliluuisutamise liidu treenerite ühenduse liige.
Andekat skulptorit ja armastusväärset kolleegi mälestavad

Eesti Kunstnike Liit
Eesti Kunstimuuseum
Tartu Kunstimuuseum
Eesti Kujurite Ühendus
Tallinna Kunstihoone

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht