Tallinna Filharmoonia peab sünnipäeva

Tiina Mattisen

Margit Tohver-Aints: „Väikeses mahus tegutsedes suudame olla mitmekesised.”Munitsipaaletendusasutus Tallinna Filharmoonia (TF) alustas 2014. aastat direktorita, sest Marko Lõhmus lahkus detsembris omal soovil ja esimene konkurss ei andnud soovitud tulemusi. Kevadest on selles ametis Margit Tohver-Aints, kes on lõpetanud EMTAs bakalaureuseõppe klaveri ja magistrantuuri kultuurikorralduse erialal ning olnud viimastel aastatel Tallinna muusikakeskkooli asedirektor majanduse alal. Nüüd, kui filharmoonia tähistab homse, s.o 13. IX galakontserdiga oma 20. tegevusaastat ja avab nädal hiljem uue hooaja, on paras aeg vaadata ette ja tagasi.

Tallinna Filharmoonia tutvustab end kui kõige laiema ampluaaga kontserdikorraldajat Eestis (tutvustusest: Vanalinna kauneimas hoones –
Mustpeade majas tegutseb Tallinna Kammerorkester, toimuvad mitmed kontserdisarjad ning džässi ja kirjanduse klubi Taff Club). Kas see ongi seatud eesmärgiks või näitab pigem, et kontsertorganisatsioon otsib seda kõige paremini töötavat väljundit?
Margit Tohver-Aints: Üks ei välista teist. Üks meie eesmärkidest on tõesti pakkuda erinevaid stiile ja olla atraktiivne võimalikult suurele hulgale Tallinna linna kontserdipublikule. Tallinna Filharmoonia ampluaa on suursugune: oma orkester, erinevad sarjad ja suur Birgitta festival, mis peegeldab muusikateatrit kogu selle mitmekesisuses. Seejuures on meie organisatsioon ja meeskond üsna väike ehk pidevalt tuleb otsida optimaalseimat tegutsemise mahtu. Ambitsioonikalt püstitatud eesmärk vajab targalt planeeritud inim- ja finantsressurssi. Ja lisaks kõigele on meie halduses vanalinna kauneim hoone ning ka kinnisvara eest hoolitsemine võtab oma aja ja energia.

Küsisin nii, sest TF on asutamisajast läbi käinud üsna kurvika tee. Alustati ju puhkpilliorkestri Tallinn baasil ja toonane asedirektor Jüri Leiten tunnistas (Kultuurileht 21. X 1994), et kuigi munitsipaalasutuse kohustus on teenindada Tallinna, pole nõudmine veel kuigi mahukas. Nii keskendutigi siis rohkem pedagoogilisele programmile eesmärgiga tõsta puhkpillimuusika taset. See aspekt praegu vist prioriteetide seas enam pole?
Tegelikult oleme seda meeskonnas arutanud, et haridusprogrammidega tuleb aktiivselt tegelema hakata. Tänasel päeval mõistab iga kontserdi- ja kultuuriasutus, et ilma järelkasvuta ei ole pikas perspektiivis võimalik ellu jääda. Konkurents inimeste vabale ajale on tihe ning isiksuse väljakujunemisaastatel kogetu mõjutab tulevasi valikuid elus. Ka nõudlus on sellistele programmidele publiku poole pealt suur.

Filharmoonia põhiülesandena on kirjas Eesti muusikakultuuri arendamine ja rikastamine muusikateoste ettekandmise, salvestamise ja propageerimise kaudu ning kontsertide ja festivalide korraldamine. Viimastele on aja jooksul õlg alla pandud mitmel pool – Leigo järvemuusikast Võsu muusikapäevadeni. Viimasel ajal on ka TFi huvitavana alanud ECMi solistide festival „Täiuslik vaikus” üsna vaikseks jäänud. Kas Birgitta uhke festival võtab kogu jõu (nii korraldusliku kui rahalise)?
Birgitta festivalil on oma eelarve ja rahaliselt seisab see Tallinna Filharmoonia ülejäänud hooajast eraldi. Korralduslikult võtab festival aega ja energiat palju, eriti toimumisajal, kui filharmoonia meeskonna koormus on tõesti suur. Seejuures võimaldab Birgitta festivali eelarve festivaliks projektipõhiselt töötajaid juurde palgata ning seda oleme ka aktiivselt teinud.
„Täiuslik vaikus” on paaril vahepealsel aastal piirdunud ühe kontserdiga. Algaval kontserdihooajal, 2015. aasta veebruaris, teeb festivali kunstilise juhi debüüdi Tõnu Kõrvits. Plaanis on meil kolm kontserti. Avakontserdil esineb Tallinna Kammerorkester koos Tõnu Kaljuste ja Eesti Filharmoonia Kammerkooriga. Teine õhtu on pühendatud džässile, esineb duo Erki Pärnoja – Peedu Kass, ja festivali lõpetab kontsert „Tarkovski ja Tarkovski”. Viimati nimetatul astub üles Tarkovski kvartett koosseisus François Couturier, Jean-Louis Matinier, Anja Lechner  ja Jean-Marc Larché ning legendaarset Andrei Tarkovskit tutvustab tema poeg Andrei Tarkovski juunior. Kontserdil näidatakse ka katkendeid Tarkovski filmidest. Kui mõelda teie esimesele küsimusele, siis see kolme kontserdiga minifestival annab suurepäraselt edasi Tallinna Filharmoonia olemuse: orkestrikontsert, džässiõhtu ja kammermuusika-kontsert koos teise kunstiliigi – filmiga. Väikeses mahus tegutsedes suudame olla mitmekesised.

Eelmine direktor jaotas TFi tegevuse kolme põhisuunda: Tallinna Kammerorkester, Birgitta festival ja kontserdihooaeg Mustpeades. Kas nii on ja jääb?
Soovime seda sellisena hoida, aga kõik sõltub finantseerimisest. Linn on siin tegelikult otsustaja, mida ja keda ta peab oluliseks linna näo kujundamisel. Birgitta festival saab toimumise ajal väga intensiivset avalikkuse tähelepanu ning linn on sellel perioodil kindlasti tavalisest põnevam ja huvitavam paik. Usun, et festival on atraktiivne nii Eesti elanikule kui ka välisriikide kultuurituristile. Tallinna Kammerorkestri kvaliteeti hinnatakse Eestis kõrgelt ja orkester annab oma aktiivse kontserttegevusega välismaal suure panuse Tallinna linna tutvustamisse piiri taga. Tänavu on käidud USAs, Hiinas, Tuneesias, Austrias ja Sloveenias ning kohe sõidab orkester Peterburi. Mustpeade maja kaunis hoone on täidetud huvitava kontserdieluga ning rikastab samuti avalikku ruumi. Tahan loota, et linna juhtijad panustavad jätkuvalt Tallinna linna kultuuritegijatesse.

Tundub, et tulite filharmooniasse väga heal ajal: vaidlus Mustpeade maja haldamise küsimuses on (ajutiselt?) positiivselt lahenenud, Tallinna Kammerorkestri vahepealse ebakindluse on murdnud tihedam töötsükkel ja lõpuks ometi saadud peadirigent. Mis praegu pakilisemaid lahendusi ootab? Järsku kesklinna maja täitmine järjepidevama kontserdieluga?
Praegu on tõesti palju positiivset, eriti hea meel on mul, et 1. septembrist tõusis Tallinna Kammerorkestri mängijate palk 20 protsenti. Meie palgad peavad olema konkurentsis ERSO ja Estonia orkestrantide palkadega, muidu ei suuda me hoida kunstiliselt kõrget taset. Eesti keskmise palga pidev tõus avaldab survet ka administratsiooni palkadele. Kultuuriorganisatsiooni suurim rikkus on inimesed, kes saavad ja tahavad ennast organisatsiooni arengule ja tegemistele pühendada. Selliselt toimiva meeskonnaga on võimalik järjepideva ja mitmekesise kontserdielu arendamine. Kahjuks ei ole Mustpeade maja küsimus veel lahendust leidnud, sest linn ei ole hoonet oma omandisse saanud. Loodame siiski, et Tallinna Filharmoonia saab siin tegutseda veel kaua.

Selle nimel, et täita Mustpeade maja järjepideva kontserdieluga, olete otsinud-leidnud ka koostöö­partnereid – interpreetide liit juba avas siin Irina Zahharenkova klaveriõhtuga oma hooaja. Kas on selleski vallas uudiseid?
Mustpeade maja on huvitav kontserdipaik paljudele korraldajatele, sealhulgas Eesti Interpreetide Liit, Eesti Kontsert, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Pille Lille Muusikute Fond jt. Samuti on meie majas olnud Tallinna kitarrifestivali ja Tallinn Music Week’i üritusi. Tahame neid kõiki hoida ja loodame, et oleme head koostööpartnerid.

TF on teinud mõne huvitava katse ka mono- või kammerteatri suunal. Nüüd hakkas kavas silma rahvusvahelisel muusikapäeval etendatav kriminaalne keskajateemaline osalus­draama Indrek Hargla teksti ja Tõnis Kaumanni muusikaga. Kui palju tahate-suudate tellida uudisteoseid?
Tahaksime muidugi palju rohkem, aga ka siin peame väga kriitiliselt oma võimalusi hindama. Järgmiseks aastaks oleme tellinud Tõnu Kõrvitsalt oratooriumi, mille ettekandjateks on Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja dirigent Risto Joost. Tõstame esile ka eesti heliloojate juba olemas muusikat: detsembris teeme Erkki-Sven Tüüri 55. sünnipäevale pühendatud õhtu, mille esimesel kontserdil astuvad üles helilooja ise dirigendi rollis ja Tallinna Kammerorkester. Õhtu jätkub meie džässiklubis, kus ansambel Helio­troop esitab In Spe muusikat. 2014/2015. aasta hooaja lõppkontserdi pühendame Lepo Sumera 65. sünniaastapäevale.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht