Yúndí – muusik, kes hoidub välistest efektidest

Piret Väinmaa

„Pianisti portree”: Lǐ Yúndí (klaver, Hiina) 23. IV Estonia kontserdisaalis. Kavas Frédéric Chopini nokturnid nr 1 b-moll op. 9 nr 1 ja nr 13 c-moll op. 48 nr 1, Robert Schumanni „Fantaasia” C-duur op. 17, Ludwig van Beethoveni sonaadid nr 23 f-moll op. 57 „Appassionata” ja nr 14 cis-moll op. 27 nr 2 „Kuupaiste”.

23. aprillil Tallinnas esinenud hiina pianist Yúndí esindas parimas mõttes traditsioonilise klaveriõhtu vormi. Seda ainukordsem ja säravam oli sisu: tema mäng on poeetiline, esteetiline, „hoolitsetud”, kuid ühtaegu ka emotsionaalne ja mõjuv. Hämmastab pianisti tehniline täiuslikkus, mis on võtnud loomulikkuse vormi. Eriti nauditav on tema mängu kõlaline mitme­kesisus.
Yúndí piano erinevaid värve kuulates tekkis mulje ainulaadsest „sisemiselt valgustatud” kõlast ning publik võis tajuda Estonia kontserdisaali häid akustilisi omadusi,  mis iga hea kontserdi puhul väljenduvad unikaalselt. Muusika kandus saali lõppu ka kõige vaiksema dünaamilise varjundi puhul ilma (nähtava) pingutuseta. Dünaamika muudab teose vaheldusrikkaks, kuid aitab tasakaalustada ka vormi. Iga pianist loob oma dünaamikaskaala. Yúndí on pianist, kes oskab meisterlikult kasutada väga erinevat piano’t ning seetõttu mõjuvad ka forte’d sündmusena. Üksteisele järgnevad erinevad dünaamilised reljeefid loovad ajas kulgeva tajutava terviku.
Kuidagi ei saa mööda minna võrdlusest teise kuulsa hiina pianistiga: Yúndí ja Lang Lang esindavad interpretatsioonikunsti erinevaid suundi. Lang Langi kuulsus on levinud kaugele üle klassikalise muusika piiride tänu vaieldamatult meisterlikule vahetule esinemisele ja ekstsentrilisusele. Yúndí on pianist, kes mängib hoopis „teises helistikus”. Hoolikas süvenemine mängitava teose allhoovustesse, helikoe eri liinide detailne viimistlus ning esiletoomine ja pooltooniderohke kõlavärvipalett näitab Yúndíd kui muusikut, kes hoidub välistest efektidest. Küllap on see tema tähelennu põhjus: aus, professionaalne, meisterlik, mitmekesine, inspireeriv ja veenev interpretatsioon. Kontsert rikastas ning häälestas rahulikult imetlema väärtuslikke teoseid, mida Yúndí pianism valgustas erakordselt esteetiliselt, vormitundlikult ja värviküllaselt.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht