Antidepressant väikelinnale

„Hea avalik ruum“ võistlus Valgas

Jan Skolomowski

I preemia – „Tootem“, Gianfranco Franchi, Chiara Tesi ja Rea Sepping (Itaalia arhitektuuribüroo Franchi Associati)

II preemia – „Väikese Valga saladus“, Kalle Komissarov ja Üla Koppel (Komissarov Arhitektuur)

III preemia – „Walkyard“, Miķelis Putrāms, Linda Krūmiņa, Liena Šiliņa (Läti arhitektuuribüroo Made arhitekti)

Ergutuspreemia – „Lõpmatus“, Egon Metusala, Liis Uustal, Elo Liina Kaivo, Helen Rebane, Vilve Enno (Metusala Arhitektid, Stuudio 2 Arhitektid, Nordfin)

Žürii: Kalev Härk (Valga linnapea), Viljar Schmidt (Valga linnavolikogu), Jiří Tintera (Valga linnaarhitekt), Lenna Hingla (Valga linnavalitsus), Kalle Vellevoog, Karli Luik, Ülevi Eljand, Jan Skolimowski (EAL)

Kui esmapilgul tundus võidutööks valitud „Tootem“ (autorid Gianfranco Franchi, Chiara Tesi ja Rea Sepping) liiga üldine, siis tegelikult oli seal peidus kõik see, mida Valgas ootati.

Kui esmapilgul tundus võidutööks valitud „Tootem“ (autorid Gianfranco Franchi, Chiara Tesi ja Rea Sepping) liiga üldine, siis tegelikult oli seal peidus kõik see, mida Valgas ootati.

Ma polnud ammu Valgas käinud. Päikeseline hommik, kolmetunnine muretu rongisõit ning värskelt restaureeritud ajalooline Valga rongijaama hoone andsid sedavõrd võimsa laengu, et edasi sai tulla ainult hea päev.

Valga avaliku ruumi võistluse žürii tööpäev algas Valga linnaarhitekti Jiří Tintera ülevaatega linna minevikust, hetkeolukorrast ning tulevikuplaanidest. Oli ootamatu, kuid rõõmustav kuulata ja vaadata, kuidas Tšehhi päritolu arhitekt on võtnud oma südameasjaks teha väikse Eesti väikese Valga tänane linnapilt atraktiivsemaks kohalikele ja külalistele ning tuua piirilinnad Valga ja Valka teineteisele lähemale. Valga linna elanikkond väheneb pidevalt. Rahvaarvu kasvu Valgal loota pole, ainus võimalus linna inimväärse näo säilitamiseks on kahanemisprotsessi pidurdamine. Atraktiivsem linnaruum annaks põhjuse ka elanikel oma linna üle uhke olla. Oluliseks peetakse ka kahe piirilinna sidemete tugevdamist, nii inimeste kui ka linnaruumi tasandil, tulemuseks peaks olema multikultuuriline ja mitmekülgne ühislinn. Ka Valga tunnuslause ütleb: „Üks linn, kaks riiki“.

„EV 100“ programmi „Hea avalik ruum“ võistlusele oli Valga lahendamiseks pakkunud 8. kvartali. Võistlustöid laekus 8.

Kuna arhitektidel tundub tööd olevat piisavalt, oli rõõm näha, et konkursile laekus piisavalt töid, mille vahel valida. Tööde tase näis esmapilgul üsna ühesugune, aga kui pakutusse süvenesin, hakkasid selgelt eristuma need lahendused, kus oli äratuntav see miski, mis Valga linnaruumi elavdada võiks.

Kui olin töödele esimese ringi peale teinud, oli mul favoriit selge. Esmapilgul ei olnud selles midagi erilist, kuid lähemal uurimisel osutus plaan just selleks, mida Valgas vaja: kõik vana, mis väärt säilitamist, oli alles jäetud ja loodud sinna vahele kvaliteetne avalik ruum.

8. kvartal asub Valga linna muinsuskaitsealal. Võistlusala jääb kohe Jaani kiriku taha ja on linnaväljaku puhul ebatavaline: kolmest küljest tänavatega ümbritsetud ajalooliste hoonete sise­kvartal on sisuliselt mitme maja ühine tagahoov. Selles seisneb ka tema võlu, sest hooned varjavad ära sõiduteed ning liigse müra, sisehoovist saab aga intiimne, ainult jalakäijatele mõeldud ala. Uhke puit- ja kiviarhitektuur on uue väljaku omaette väärtus. Midagi erilist ja suurejoonelist polekski siia vaja. Piisab korrastamisest, et väärtuslik veel paremini välja tuua. Jiří Tintera ning linnapea Kalev Härk pidasid oluliseks luua just kesklinna keskne telg, mis ühendab kaks maamärki – Valga Jaani ja Valka Lugaži kiriku.

Pärast töödega tutvumist tehti konkursialal põgus ülevaatlik tiir. Järgnes tööde ühine lahkamine. Ladusa diskussiooni ja üksmeele tulemusena jaotati võistluse preemiad nelja töö vahel.

Lõpmatus“. Selles töös tuleb kõige selgemalt esile kandev idee – raudteelinn Valga. Kaks piirilinna Valga ja Valka on ühendatud taaskasutatud raudteerelssidel liikuvate ronge meenutavate väikevormidega. Paraku tundub, et kogu idee sinna takerduski ja ülejäänud plats on jäänud poolikuks. Linn nägi selles lahenduses ka liigset hooldusvajadust: kõik, mis liigub, ka kulub. Ajaloolist hoonestust ei ole selles töös kahjuks piisavalt arvesse võetud.

Walkyard“. Kõige värskema vormikeele ning vormistusega töös on pakutud välja n-ö kaks ühes elementide kasutamine. Väljaku puidust tribüünide tagumine pool on kasutusel kuuride või kvartali elamute ning ühiskondlike hoonete panipaikadena. Suurem auk maapinnas on kavalalt muudetud turvaliseks ja ligimeelitavaks laste mänguväljakuks. Linna esindajatele tundus turu asukoht hea. Ette heideti materjalivalikut ja tribüünide rohkust: sellisel hulgal puidust tribüünide ehitamine tähendab meie kliimas tulevikus palju lisatööd. Leiti ka, et väljak on kasutamiseks mõeldud vaid noortele. Avalik ruum peaks olema vastuvõetav igas vanuses kodanikule ja pakkuma ajaveetmisvõimalusi paljudele sihtgruppidele.

Väikese Valga saladus“. See töö erineb teistest väljaku ülesehituse poolest: on tekitatud rohkelt väikseid sopistusi, ära kasutatud on maapinna reljeefsus. Räägiti moodsast väikekauplejate linnakust käsitööõllede ja baaridega – midagi Telliskivi Loomelinnaku taolist, aga õdusam. Paraku ei otsinud linn sellist miljööd. Lisatud on hoonestust, kuigi linnale teeb olemasolevgi juba piisavalt peavalu. Väiksemaid hoove eraldavad müürid on kunstlikult tekitatud nii, et jääb mulje, nagu oleksid need seal alati olnud. Suure potentsiaaliga töö, mille saaks teostada mõnes teises linnas, aga mitte Valgas.

Tootem“. Tavaliselt ei ole võidutöö valimine nii kerge, kuid seekord valitses žüriis üksmeel. Kui esmapilgul tundus töö liiga üldine, siis tegelikult oli seal peidus kõik see, mida Valgas ootati. Selgelt rõhutatud ja avar telg kahe kiriku vahel toonitab ajalooliste hoonete väärtust ning võtab need aktiivselt kasutusse. Loobutud on uusehitiste rajamisest. Kuigi pinnakatte materjalide lahendus on detailideni läbi mõeldud, jätab kogu töö veel piisavalt vabad käed, et seda koostöös linnaga edasi arendada. Ainsana on pakutud selles töös ideid platsi kasutamiseks läbi aasta välikinost uisuplatsini.

Arhitektuurivõistlus läks korda: nii kokku kutsutud arhitektid kui ka tellija Valga linn olid tulemusega võrdselt rahul. See annab lootust, et Valga saab avaliku ruumi, mis toob linna uut kvaliteeti ja hingamist.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming