Disainivigadest õpitakse! ehk Miks ekslikud lahendused „Disainiööl” luubi alla võeti

Karin Paulus

Interaktiivne näitus „Disaini viggad” Tallinna kunagises Heliose kinos (Sauna 7) 25. IX – 4. X. Kuraatorid disainer Tijn Nelemans ja sisearhitekt Liina Vaino. Seminar „Disaini viggad ja õppetunnid” 25. IX teatris NO99 kella 10—15.

Hollandist pärit disainer Tijn Nelemans ning sisearhitekt Liina Vaino esitlevad 25. septembrist „Disainiöö” festivalil kunagise Heliose kino ruumides projekti „Disaini viggad”, mis koosneb ilmekatest hea ja halva disaini näidetest, mis on kokku kogutud nii disainihuviliste tähelepanekutest suhtlusmeedias kui ka seminari „Disaini viggad ja õppetunnid” parimatest paladest. Tegu ei ole lihtsalt väljapaneku, vaid näitus-aruteluga. „Näitusel on vaataja-eksponaadi suhe tavaliselt ühesuunaline, meie soovime selle muuta kahesuunaliseks. Õhutame külalisi avaldama oma arvamust ning väljapanekut sellega täiendama. Me ei riputa seintele pilte, mida saab ainult vaadata ja nentida, et tõepoolest on tehtud kohutavaid vigu. Eesmärk on vigadest õppida, mitte disainereid halvustada. Palume külalistel vead üles leida ning pakkuda välja lahendusi, kuidas disain tööle panna,” loodavad Nelemans ja Vaino. Tore on ka see, et külaliste teravatele pilkudele on analüüsimiseks lahti disainivihikud ning jagatakse punaseid markereid vigade ülesmärkimiseks. On lubatud panna hindeid, kuid eelkõige soovivad autorid algatada diskussiooni disainivigade põhjuste ja hea disaini omaduste üle ehk küsida: „Kas disain on arusaadav? Kas see teeb kellegi elu lihtsamaks? Kas see töötab? Kas see on vastupidav? Kas see on ilus?” Neile on tähtis vigadest õppida ning oma vead parandada. Pealegi ei pruugi õigeid lahendusi olla ainult üks, vaid üsna mitu.
Kuraatorid rõhutavad: „Kuigi näitame disainivigu, keskendume siiski positiivsele. Tahame veel kord koos vaatajate-külalistega avada hea disaini mõiste. Millised kriteeriumid peavad olema täidetud, et saaksime objektile hea disaini sildi kleepida? Disain on protsess, mitte ahhaa-moment: selleks, et jõuda lõpuks pealtnäha lihtsa ja geniaalse lahenduseni, tuleb läbi teha mitmeid ebaõnnestumisi ja katsetada ka valesid lahenduskäike.”
Uurin autoreilt, mis meenub neile kõigepealt disainivea näitena. „Kindlasti on igaüks üritanud tõmmates klaasust avada, sest sõnum „tõmba” on klaasile kleebitud, märkamata, et sõna on tegelikult peegelpildis. Meie aju suudab sõnumi „dekodeerida”, kuid järeldus, et õiget pidi on sõna tegelikult teisel pool klaasi, vajab kinnitust käepidemelt ning arutu sakutamine võib kesta veel mitu sekundit,” kirjeldavad disainivalla praktikud paljudele tuttavat situatsiooni.
Kujunduski tõotab tulla eriline, räägib Vaino: „Lubame endale nii mõnegi vea! Lõplik väljapanek saab paika otse enne avamist, sest kujundus koosneb vihik-karkassmoodulitest, millest saab lõputult erinevaid labürinte luua.”
Teemaga haakub ka 25. septembri „Disainiöö” keskne rahvusvaheline seminar „Disaini viggad ja õppetunnid”, kus disainerid ja disainisõbrad jutustavad õppetundidest, mis saadud tööprotsessis või teiste tegemisi analüüsides. Meile esinevad aksessuaaridisainerina kuulsaks saanud Elissa Bloom USAst (ta kõneleb vigadest õppinud firmade edulugudest, Itaalia rahvusvaheliselt tuntud tööstusdisainer Paolo Favoretto, eesti disainer Martin Pärn, tarbekunsti piirimail tegutsev Tania De Bruycker Belgiast ning USA päritoluga disainiajakirjanik Michael Dumiak Berliinist.
Vägagi aktuaalne tundub disainistrateegi Mikal Hallstrupi (üks disainiauhinna Index žüriiliikmetest) ettekande tutvustus: „Liiga paljud „targad” lahendused pole üldse nutikad. Selleks, et teha tehnoloogia tähenduslikuks ja kasulikuks, peame õppima mõtestama ja rakendama uut inimkeskset arusaama. Algatuseks peaksime eelistama igas asjas, mida teeme ja disainime, mitte tehnoloogiat, vaid kasutajat.”
Disainiekspert Steinar Valade-Amland soovib aga osutada sellele, et halb disain on kahjuks sageli hea äri ning mõnikord pole ka ikooniline kujundus kuigi otstarbekas. Võib nõustuda, et halvasti funktsioneerivad kultustooted ning ka -brändid võivad olla suisa kahjulikud, sest nende vormid on oma eduloo pärast vägagi nakkavad.
Ilmselt võiks terav ja ka enesekriitiline seminar õpetada meid julgemalt disainilahendusi analüüsima, kasutajatena vajadusel sekkuma ning stereotüüpidest vabanema. Viga võib olla hea platvorm, kust lendu tõusta.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht