Asteriski suvekool II. Mäng ja töö

Elisabeth Klement, Laura Pappa

28. juulist kuni 6. augustini täitis Telliskivi loomelinnaku Rohelise saali Asteriski teistkordne suvekool.* Kui möödunud aasta suvekoolis keskenduti uute võimaluste tutvustamisele graafilise disaini valdkonnas, siis seekord oli luubi all mängu ja mängimise roll igapäevatöös. Suvekoolist võttis osa 32 noort graafilist disainerit ja disainihuvilist, neist pool eestlased ja pool tulnud kokku ligi 13 riigist üle maailma. Kirju oli ka õppejõudude seltskond: Maki Suzuki disainikollektiivist Åbäke (Prantsusmaa/Suurbritannia), tüpograaf ja disainer Radim Peško (Tšehhi), disainer ja illustraator Samuel Nyholm (Rootsi), videokunstnik ning muusik Giacomo Porfiri (Itaalia/Saksamaa) ning meie Eestist.

Arvutid tuli nurka visata, et mugavatelt toolidelt kordki püsti saada ja enda ümber terasema pilguga ringi vaadata – eesmärgiks ennekõike disaineri tava-tööolustiku ja argipäevaga vastandumine. Kümne suvekoolipäeva jooksul said osalejad matkata, ehitada, joonistada, maalida, luuletada, saateid juhtida ja palju muud. Sellele kõigele lisaks loendamatuid kordi ujumist, ühiseid lõuna- ja õhtusööke ning päevalõpetusi. Mida muud peakski tegema kõige palavamate suvepäevade ja -ööde aegu.
Eelmisel suvel võõrustas Asteriski suvekooli Okasroosikese loss vanalinna südames, tänavu Telliskivi loomelinnak kui viljakas keskkond: nii Balti jaama turg, Kalasadam kui ka Kalamaja suvised tänavad pakkusid korraga sisulist ja füüsilist materjali ning mänguruumi või lausa lava erinevatele ettevõtmistele.
Suvekooli keskmes oli neli töötuba, millest igaühes läheneti mängu teemale erineva nurga alt. Ühise joonena oli töötubade rõhuasetus ennekõike protsessil ja koos kogetul, iga töötuba kulmineerus esitlusega, mis võttis kokku neljal päeval toimunu. Nii töötubade ettekanded kui ka juhendajate loengud olid avatud ka laiemale publikule.
Maki Suzuki muutis osalejad oma töötoas „Igavesti Winona” („Winona forever”) neljaks päevaks nomaadideks, kes läbi linna rännates ning Tallinna avalikes kohtades magades viisid läbi erinevaid grupidünaamika harjutusi. Osalejad vestsid üksteisele (nii tõestisündinud kui ka väljamõeldud) lugusid, mis jäädvustati kehadele joonistustena. Kogetu dokumenteerisid osalejad kirjutistes, mis salvestati heliesseena.
Eklektiliste huvide ja taustaga juhendajate Samuel Nyholmi ja Giacomo Porfiri töötuba „Ehitus-skisofreenia – kuidas ehitada globaalse logistikaettevõtte peakorterit” („Schizzofrenia della costruzione – how to build a HQ for a global logistics enterprise”) ühendas meelevaldse joonistamise, haikud ning performance’i-kunsti. Osalejad kompisid keele ja oskuste piire ning uurisid seda, kuidas joonistusest saab haiku ja ideest lava. Tulemusena valmis võimas postapokalüptiline lavateos, kus olid kombineeritud kõik ülalmainitud elemendid juhendajate loodud elektrooniliste helide saatel.
Radim Peško töötoa osalejad tegelesid Telliskivi loomelinnaku naabruskonna tüpograafiliste signaalide dešifreerimisega abstraktseiks sümboleiks. Kalamaja märgikeel määratleti 65 abstraktse märgiga, mis moodustasid Rohelise saali lae alla linnapilti iseloomustava installatsiooni.
Meie uurisime oma töötoas „Tõsielukanal” („Live channel”), kuidas toimiks telejaam, mille levialaks Balti jaam ja selle lähiümbruskond. Osalejad pidid välja selgitama oma rolli ning töötama välja saateformaadid, mis köidaksid mööduvate inimeste tähelepanu. Telejaam edastas Balti jaamas saateid kuus tundi päevas, saateformaatidena tutvustati näiteks vaikimistundi „Vaikus Otiga” („Quiet With Ott”), igaõhtust jutusaadet üllatuskülalistega ning muidugi regulaarseid uudiseid ja ilmateateid.
Töötube saatis rikkalik lisaprogramm, mis pakkus korraga mõtteainet mängu teemadel ning samas vaheldust pikkadele tööpäevadele. Nii käis suvekooli esimesel päeval mängust ja mängu esinemisvormidest rääkimas filosoof Eik Hermann, kes andis mängu käsitluse ülevaate kultuuris ning filosoofias. Teooriatunnile järgnes Paul Bobkovi rahvatantsu kiirkursus, mis tegi osalejad kiirelt omavahel tuttavaks. Käisime Lugemiku raamatupoes külas Anu Vahtral ja Indrek Sirklil, Rebeka Põldsami kureeritud näitusel „Kõhe tunne?!” („Feeling Queezy?!”) EKKMis. Seal toimus ka „Teine august” – suvekooli tantsu­pidu –, kus Jan Tomson jt võõrustasid tantsulisi rahvatantsule võrdväärsete rütmidega.
Lasnamäe jalutuskäik, kus juhtideks Stella Skulatšova, Agnes Ratas, Kerli Virk ja Liisa Kruusmägi, pakkus alternatiivse pilgu linnale vanalinna punaste katuste kõrval. Ühel õhtupoolikul külastati Mart Kalmu juhtimisel Raine Karbi projekteeritud rahvusraamatukogu, järjena eelmise suvekooli linnahalli-ekskursioonile.
Kõik on tants, nagu ütles Paul Bobkov.

* Vt lisaks www.asterisk.ee

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht