Disainiöö otsib disaini piire

Ilona Gurjanova

Disaini tarbijana anname sellele sageli hinnanguid kasutamismugavuse, otstarbekuse, leidlikkuse, ilu jpt näitajate järgi. Kuidas hinnata head disaini? Kus peituvad disaini juured? „Disainiöö” seminarid, töötoad, näitused, võistlused, etendused jt üritused annavad ehk neile küsimustele vastuse. Seekordse festivali kavas leiab viiteid tänavusele Eesti kultuuripärandi aastale.

Äsja lõppes võistlus „Eesti disaini juurte juurde”, et uute toodete valmistamiseks möödanikust leidlikke nippe noppida ning tutvustada meile ainuomaseid materjale ja tehnikaid. Rotermanni kvartalis on taas avatud Disainielevaator. Kestliku disaini näidetega on festivalikülastajate ees Soome disaini paremik näitusega „Vastupidav ilu”. Tutvustatakse ka Lahti tänavuse biennaali väljapanekut. Oma näitustega on kohal selleaastased Soome disainifoorumi noore disaineri auhinna võitjad Mari Isopahkala ja Iina Vuorivirta. Eesti tootedisaini tutvustab näitus  „Mateeria”. Esmakordselt näeb Eesti nelja disainikooli väljapanekut. Poola esitleb „Illustreeritud disaini aabitsat” ehk 25 Poola illustraatori joonistatud sada asja. Soolalaos näeb uut kodumaist plakatit. Parimad graafilised disainerid selguvad Eesti 2013. aasta disainiauhinna võistlusel.
Disaini piiridest rääkides ei saa küsimata jätta, kas disainil on ka riigipiirid. Kõrvutame väikerahvaste disainisõnumi suurriikide omaga. Mõtteteravust vahendavad Valgevene disainerid oma plakatitega, avatud on toolinäitus „posTOOLat”.
Disainerlik mõtlemine võib aida­ta parandada peale esemelise keskkonna ka ühiskonna elustiili. Rahvus­vahelisel seminaril ning töötoas
„Disainjuhtimine avalikus sektoris” käsitletakse disainijuhtimise meetodeid selles vallas. Fookuses on teenuste ja tegutsemiskeskkonna kvaliteedi parandamine tervishoiu alal. Inglismaa näitus „Disaini tõhusus aastal 2013” tutvustab rahaliselt mõõdetavat kasumlikku disaini.
Moegurmaanidele on mitu uudse lähenemisega moeüritust, toidu­disaini töötuba „Vanaemade disaini­konkurss” kutsub vanaemad kooke valmistama ning tutvustab Euroopa vanaemade koogiretsepte. Mitmed töötoad on suunatud ka lastele, näiteks arhitektuuri huvikool. Adrenaliinipuuduse all kannatavatele disainisõpradele on mõeldud disainioksjon ja rahvusvaheliste esinejatega välkloengud, kaamoseohvritele aga valgust toov valgus-show. Kunstiakadeemia platsil on avatud väike disainilinnak, mille keskel seisab „Disainiöö” telk, kus lisaks töötubadele ja muudele disainiüritustele saavad festivalikülastajad mängida triljardit ning lounge’is disainieufooriat nautida.

„Disainiööd” korraldab MTÜ Disainiöö koostöös Eesti Disainerite Liiduga. VIII „Disainiöö” üritusi leiab Tallinnas
26. – 29. IX, Kalasadamast kesklinnani.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht