2012. aasta disainiauhinnad jagatud

Ene Läkk

Tänavusügisene disainisaak oli vägev: kõik disainikategooriad (toote-, graafiline, veebi- ja teenusedisain ning noorte looming) olid koondatud ühe katuse alla ja üheaegselt avati näitused ning koos toimus ka autasustamine suurejoonelisel galaüritusel. Kui pärast igakordset mõõduvõtmist on tavaks saanud öelda, et tase oli parem kui mullu, siis seekord pole see kindlasti sõnakõlks – nominendid olid maailmatasemel, piinlikkust tundma ei pea. Tootedisainiauhinna Bruno kandidaatide palett oli kirev: esindatud olid näiteks mootorkatamaraan ja puitprillid, elektrijalgratas ja lõhnakellad. Nende äärmuste vahele mahtusid mööblikomplektid, saapad, elektroonikaseadmed ja palju muud. Bruno auhinnad anti kahes kategoorias: tootedisain ja disainiprojekt. Tootedisaini auhind läks rattahoidjale „Tulip Fan Fan”, autor Margus Triibmann tootedisainibüroost Keha3. Miks pärjati just rattahoidja, kui selles kategoorias oli palju toekamaid nominente, kas või elektrijalgratas, büroomööbliseeria „Metod” või tänavalgusti „Tõrvik”?

Tootedisaini Brunod

„Tulip Fan Fan” on tubli täiendus mõned aastad tagasi valminud rattahoidjale „Grazz” (autor Keha3). See tekitas püünele ilmudes suurt furoori ja noppis tookord kõik preemiad, ent linnakeskkonda paigutatuna langes „Grazz” vandaalide ohvriks. Edasiarendatud rattahoidja „Tulip Fan Fan” on tugevam, vastupidavam ja turvalisem. Aasakujulise valvuri sisemuses paikneb terastross, mis annab ratta kinnitamiseks ja püstiseismiseks vajaliku jäikuse. Trossi katab ilmastikukindel kumm, mis on sõbralik nii rattaraami kui omaniku vastu. Kuna kinnituskoht pole üheselt määratletud, sobib see erineva kõrguse ning raamitüübiga ratastele. Žüriiliikme August Kulli sõnul pole „Tulip Fan Fan” ainult lustlik vaid ka väga nutikas asi, mille abil saab kujundada jalgrattaparklaid igasugusesse linnakeskkonda. See on toode, mis peegeldab tänapäeva karjuvaid vajadusi.

Tootedisaini kategoorias äramärgitud töid oli kokku neli. Vaibakollektsioon „Unlimited” (autorid Kaidi Ploomipuu ja Monika Järg) on toodetud kahepoolselt kasutatavas newWeave’i tehnoloogias, mis põhineb uusimatel tekstiilitööstuse võimalustel ning kaasaegsel IT-tehnoloogial (selle eest saadi mullu mainekas disainiauhind Red Dot). Vaibad on valmistatud suuremas osas taaskasutatud puuvillast, millele on töötlusega antud erinev vorm ja struktuur. August Kulli sõnul on see toode, mis kõnetas oma diskreetsusele vaatamata žüriiliikmeid: „Peale huvitava tehnilise lahenduse on see ka põhjamaiselt soe.”

Üllatas aga Kristjan Urke valgusti „Leaf”, mis on sisearhitektuuri kolmanda kursuse tudengi koolitöö (juhendaja Tõnis Vellama). Tegu on lihtsa, ent teravmeelse ideega: ruudukujuline alumiiniumleht, millest igaüks saab ise voltida oma lambi. Hea välimusega valgustit on odav toota ja transportida ning tõenäoliselt pakub kokkupanemise rõõmu ka omanikule. Žürii hindas seda kui head tööstuslikku disaini.

Omapärase ideega on kontorimööbel „COW” (Cult of Wood – puukultus), disainer Emmanuel Meslet disainibüroost TenTwelve. Mööbel on modernne ja minimalistlik vihjetega retronüanssidele, moodsa ja traditsioonilise materjali kombinatsioon. Kasutatud on tammepuitu, corian’i, MDFi ja tekstiili. Mööbli sahtliteks ja riiuliteks on viit erinevat sorti puitkarbid, millega saab tööks vajalikku materjali (kaustad, raamatud) organiseerida. Puitkarpidele on välja mõeldud lukustuslahendus, mis hoiab karbid kapis ühes reas, aga kui need välja tõmmatakse, annab märku, et karp on raamist väljas. Töölaua all paikneb lihtsalt ligipääsetav kangast riiul juhtmete hoidmiseks. „COW” osutus ka publiku lemmikuks. Ent miks ei võitnud see Bruno auhinda? Žürii leidis, et mobiilsuseideed kandvad puitkastid, mis on mõeldud kaustade paigutamiseks, on tühjanagi rasked, mis siis rääkida veel täis kastidest. Kuna kogu mööblimaterjal tuleb Eestisse importida, kujuneb toode ebamõistlikult kalliks. Küll meeldis hindajatele selle juures inimsõbralik vorm ja kollektsiooni uudne idee.

Ära märgitud sai ka kangaseeria „Fly”, disainer Monika Järg. Autori poolt välja töötatud õhulise struktuuriga kangas on kahepoolselt kasutatav. Liliinas toodetavast sisustuskangast on tehtud mitmes värvitoonis patju ja voodikatteid. Oma struktuurse olemuse tõttu kasutatakse seda ka akustiliste paneelide kattena. Paneelid valmivad ettevõttes Sounds of Science. Selle kangaseeria juures on hinnatav just võimalus toota seda tööstuslikult, praktilisus ning mitmefunktsioonilisus.

Disainiprojekti Brunod

Eriti märkimisväärsed ja põnevad olid seekordsel Bruno võistlusel disainiprojektikategooria tööd. Žüriiliikme Per Mollerupi lemmikuteks olid kultuurikanad, puidust prillid ja lennusadam: „Ma tahaksin neid prille kanda, kultuurikanu vaadata ja lennusadamat külastada”. Täpselt sama on ka minu arvamus.

Disainiprojekti auhinnaga pärjati lennusadama püsiekspositsiooni eksponaatide kujundamise ja kujundamise juhtimise eest Andrus Kõresaart (KOKO arhitektid) ja graafilise kujunduse eest Jan Tomsonit. Muuseumi väljapanek on põnev, tihe, informatsioonirohke ja muljetavaldav, see jaguneb veealuse, veepinnal ja veepinna kohal oleva maailma vahel, seejuures märgib veepinda põnev valguslahendus. Eksponaatidele ligipääsuks on projekteeritud atraktiivne sild, mis lookleb läbi vesilennukite angaaride. Lennusadamas on mineviku ja oleviku kooslus saanud ainulaadse lahenduse, see pakub avastamisrõõmu igas vanuses külastajatele. Žürii hindas kõrgelt loomingut, mis harib rahvast disaini alal.

Peale auhinnalise projekti märgiti ära veel kolm tugevat tööd. Minu lemmikuks on disainiprojekt „Kultuurikanad” (autorid Grete Veskiväli, Mari Hunt, Kaisa Kangur, Triin Orav, Juula Saar, Aet Ader, Liisi Tamm, Isabel Neumann), millega arhitektid propageerivad linna-aianduse traditsiooni taasloomist ja inimeste kooskäimist uue erilise sotsiaalse paiga loomisega. Mis peamine – sellega tõmmatakse tähelepanu Tallinna Kalaranna planeerimise problemaatikale. Arhitektid on kasutanud oma projektis traditsioonilisi kanaaia elemente nagu kuur ja võrk ning seda väga vaimukalt.

Äramärkimist väärisid ka Sille Sikmanni käsitööjalanõud. Tegu on äsja loodud meestebrändiga Scheckmann, mis valmistab käsitööna meestele jalanõusid ja aksessuaare. Enamik töid teeb disainer eritellimusena vastavalt kliendi soovile ja vajadustele. Bruno konkursile esitatud kollektsioon valmis Tartu kõrgema kunstikooli diplomitöö raames. August Kulli sõnul pidas žürii tähtsaks, et see kollektsioon ja loodav bränd ilmestab meie igavat tänavapilti.

Kolmas äramärgitud töö on puidust prilliraamid „Karl – kollektsioon 2013”. Disainer Karl Annus valmistab ergonoomilisi puidust prilliraame rätsepameetodil: iga raami kuju vastab selle kandja näole. Raamid koosnevad seitsmekihilisest vineerist, vineerist on ka hinged. Täispuit on vineerist hapram ja läheb kergemini katki. Praegu on peale Karli maailmas teadaolevalt vaid üks disainer – Scott Urban, kes teeb samuti eritellimusel puidust prilliraame. Karl Annuse prilliraamid on omapärase käekirjaga, veidi retrohõngulised ja äärmiselt filigraanse teostusega. Bruno võistlusel esines ta järgmise aasta kollektsiooniga, mis koosneb kuuest eri mudelist ja mille valmistamisel kasutatakse eebeni-, pähkli-, tineo-, zebrano-, saare-, tamme- või pöögipuitu. Need prillid on hingedeta. Seeriatootmises valmiv kollektsioon peaks poelettidele jõudma tuleva aasta kevadel. Disainer jätkab ka eritellimusel puidust prilliraamide tegemist. Žürii hinnangul on Karl Annuse 2013. aasta kollektsioon täiuslik.

Seekordne Bruno valik pakkus väga põnevaid töid, peaaegu kõiki saab ka oma silmaga näitusel näha, seekord on vähesed tööd vaid plakatitel. Žürii võttis hindamisel aluseks võistlustingimustes ette kirjutatud kriteeriumid: innovaatilisus, kasutajasõbralikkus, kestlikkus ja tootmiskõlbulikkus. Lõpliku hinnangu andmisel jäid kaalukausile siiski tooted ja projektid, mille kohta võib inimlikult öelda: meeldib!

Näitus Brunoga auhinnatud töödest on vaadata Tallinnas arhitektuuri- ja disainigaleriis kuni 13. oktoobrini.

Kui sulle meeldis see postitus jaga seda oma sõpradega

[LoginRadius_Share]
 

Leia veel huvitavat lugemist

Värske Rõhk
Hea laps
LR
Keel ja kirjandus
Akadeemia
Kunstel
Muusika
Õpetajate leht
Täheke
TeaterMuusikaKino
Vikerkaar
Looming
Müürileht