RAAMATUTUTVUSTUS

Karl Ristikivi
ÕILSAD SÜDAMED EHK
KAKS SÕPRA FIRENZES
Ristikivi viimase romaanitriloogia avateos, mille tegevus rullub korraga mitmel ajatasandil: ühes Londoni väiketeatris lavastatakse 1960. aastatel näidendit, mille tegevus leiab aset XV sajandi lõpu Firenzes. Põhitoonilt irooniline ja skeptiline romaan äratab oskuslikult ellu eri ajastuid (XV, XVII, ja XX sajand) ja avab suurepäraselt inimloomuse tahke. Mardi Valgemäe huvitava järelsõnaga 1970. aasta väljaande kordustrükk, Varrak, Tallinn 2004. 221 lk.
 
 
Vahur Afanasjev
KAANTEGA VIIN
Afanasjevi luuleviin maitseb kui psühhedeelne sürrealism. Noor naturalistlikult geniaalne autor pritsib rooja, verd ja spermat, oma jao saavad poliitikud ja kunstibürood, loomad ja jeesus jt. Narkootilisi tõukureid ei varjata: “astrid suitsetab marpsi”, “neelaks kärbseseent salaja”; “ameerika pärakus/ trasseerivaist kuulidest/ lükitud kee” püüavad ka Kivisildnikul suu vett täis lüüa. Eesti Kultuurkapitali toel ja Elo Kuuste toimetusel välja andnud Irboska Teataja, 2004. 80 lk.
 
 
Erik Tohvri
ELUTÖÖ
Viimastel romaanivõistlustel korduvalt äramärgitute hulka jõudnud autori jutustuselaadne romaan, mille keskmes tegutseb Toomas Tauber, kelle eluunistuseks on soetada suur ja kõigiti väärikas raamatukogu. Mees annab selle nimel oma hinge, aga noor põlvkond hindab hoopis muid väärtusi. Tohver oleks oma rahulikult voolava, heas mõttes maavillase realismiga võinud hiilata 1970. aastatel, aga küllap on tal hulgi lugejaid ka praeguses Eestis. Toimetanud Linda Uustalu, kujundanud Piret Smagar. Varrak, 2004. 248 lk.
 
 
Valeria Ränik
LEHTE HAINSALU:
MISKI PEAB OLEMA PÜHA
Raamatu moodi pehmekaaneline tekstialbum, mille “eesmärgiks on luua tervikpilt Lehte Hainsalust kui kirjanikust ja isiksusest”. Teos toetub 2001. aastal valminud magistritööle, mis käsitleb Hainsalu kui haruldaselt produktiivse kirjaniku luulet, proosat, lastekirjandust ja publitsistikat, kusjuures läbi on vaadatud Hainsalu kõik raamatud, artiklid ja publikatsioonid. Seni on Lehte Hainsalu sulest ilmunud 41 teost. Esikaanel kasutatud Lembit Saartsi õlimaali, kujundus ja küljendus Eero Ränik. Tartu, 2004. 263 lk.
 
 
Jaan Roos
LÄBI PUNASE ÖÖ IV
Jaan Roosi (1888 – 1965) päeviku neljas osa hõlmab 1951. ja 1952. aasta sündmusi, end varjava kooli- ja kirjamehe ning bibliofiili rännakuid mööda Eestit, kohtumisi sadade inimestega ja kõike, mis uudisena rändurini jõudis. Informatsiooni ammutas Roos välisraadiotest, kommunistlikust propagandast ning otse rahva suust, jäädvustades nõnda tulevastele põlvedele Eesti saatuseaastad. Trükiks ette valmistanud Jaan Isotamm ja Mart Orav. Eesti Kirjanduse Selts, 2004. 268 lk.

T. T.