Martin Tambur 4. VI 1914 – 15. XI 2003

Meie hulgast on lahkunud Endla teatri esimene ja kauaaegne direktor Martin Tambur. Martin Tambur sündis Saarde vallas Ristikülas Allika talus, neljalapselises peres. Pärast isa surma pidi ta pere vanema lapsena koos venna ja õdedega talupidamisel toeks olema, nii tuli kõrgkooli asemel õppida elukoolis.
Kultuurihuvi ja juhiomadused viisid Martin Tamburi enne pöördelisi neljakümnendaid Pärnus kultuurimaja juhatajaks. Järgnesid Saksa okupatsiooni aegsed pea neli ränkrasket aastat Lavassaare koonduslaagris. Pärast sõda töötas Martin Tambur mõnda aega maakonna sotsiaalosakonna juhatajana ja hoiukassa juhatajana. 1951. aastal, kui tollases Endla teatris lahutati peanäitejuhi ja direktori ametikoht, sai temast teatri esimene direktor, kellena ta töötas 1968. aastani. Tamburi elutööks loetakse kultuuriringkondades loomulikult uue teatrimaja ehitust, mis kestis 11 aastat ning lõppes aastal 1967. Kuni pensionilejäämiseni aastal 1974 töötas Tambur teatris majandusdirektorina.
Vanad kolleegid mäletavad teda väga heatahtliku, abivalmi, kõigi töötajate probleeme ja muresid alati lahendada püüdva inimesena. Sõjajärgsetes viletsates oludes võttis ta enda kanda sageli töid ja tegemisi, mille tarvis tänases teatrimajas on mitu ametimeest. Ametisõidukiks oli külgkorviga mootorratas, millega direktor Tambur käis sageli ise trupi väljasõiduetendusi ette valmistamas ja primadonnade briketti ladumas.
Teater oli tema elu. Eesti Teatriliidu liikmeks jäi ta kuni surmani. Ka teatrit hoidis ta oma hinges kuni surmani.
Pensionipõlves lõi temas uuesti välja maa- ja põllumees. Abikaasaga rajasid nad Pärnu lähedale Tammistesse suvekodu, kus veedeti enam kui kolmkümmend Eestimaa suve ning kuhu alati olid oodatud kõik lähedased ja sõbrad. Südamliku ja toreda tööinimesena mäletab Martin Tamburit Endla teatri kollektiiv, alati heasüdamliku abikaasa, isa, vanaisa, vanavanaisana lähedased.

Teater Endla