Tartu Kõrgema Kunstikooli toimetised I
“Käsitlusi fotograafiast 1855–2002”

Koostaja ja toimetaja prof. Peeter Linnap, kujundaja Atko Remmel, kaanekujundus Triinu Borga, tehniline toimetaja Vallo Kalamees. 316. lk., 400 eks., TKK Kirjastus, Trükikoda Stilett.
 
Tartu Kõrgema Kunstikooli toimetiste I köide “Käsitlusi fotograafiast 1855–2002” on oluline lisandus TKKs juba eelmisel aastal teostatud CD-ROMile “Eesti Fotograafia 1839–2002”. Nii ühel kui teisel juhul on loomuldasa tegemist pildistatud ja kirjutatud materjalide retrospektiivse koondamisega tervikuks, mis on hetkel akuutne ja möödapääsmatu kasvõi juba seoses fotograafia kõrghariduslike erialade hiljutise asutamise ja pedagoogiliste vajadustega. Et fotoalase info halba kättesaadavust on kurtnud ka kunstiajaloolased jt. visuaalkultuuri uurijad, siis pakub väljaanne loodetavasti huvi ka laiemale ringkonnale, kellele fotokriitiline ja ­teoreetiline mõte on tänaseni üsna ebamäärane ja hoomamatu.
Käesolev väljaanne indikeerib seega ennkõike mõtte ja tõlgenduse ajalugu meie visuaalkultuuri olulistes, ent seni vähe tuntud valdkondades. Ehkki Eestis on fotograafia üle arutlemine olnud paiguti küllalt intensiivne (1920. aastad ja 1960. aastate II pool, 1980ndate algus ja 1990. aastad), pole see siiski olnud eriti süstemaatiline ega läbimõeldud. Ja et meie kunstiteadvuses tervikuna, eriti aga selle nüansseeritumates valdkondades puudub efektiivne teadmiste kumulatsioon, siis on selgesti märgatav, kuidas põlvkonnad alustavad korduvalt uuesti juba toimunud dispuute – see on olukord, mida praegune publikatsioon püüab leevendada.
Praegusesse kogumikku on ennekõike haaratud teedrajavad, aga ka ajastutüüpilised fotograafia käsitlused ajakirjadest, päeva- ja nädalalehtedest; üksikutel juhtudel ka raamatute eessõnad jmt. Seekordsest publikatsioonist on välja jäänud vaid mõned monograafilise loomuga ja seega kunstiteoreetilistes tekstikogumikes kättesaadavad uurimused; samuti vähesed fotoalased dissertatsioonid ja muud tõsised kirjutised, mis ilmunut ehk kordama kipuvad.

PEETER LINNAP,
TKK professor, fotograafia osakonna juhataja,
TÜ semiootika ja kulturoloogia doktorant