Teod: Jaan Siivas

pilt


Tere päevast. Kas tohib natuke juttu ajada? Kuidas on teie nimi?
Ah, pole tähtis. Mind hüütakse debiilikuks.
Mis on elus ära tehtud?
Ära tehtud ei ole veel midagi. Ma pole jõudnud veel elu alustadagi.
Aga natuke aastaid on ikka juba elatud?
Jah, ma saan, 26. aprillil tuleb mul sünnipäev, ma saan viiskümmend. Isa oli mul Aleksander Siivas, Eesti kirjanik, mõrvatud maailmakirjanduse klassik.
Kuidas ja millal ta suri?
Ta mõrvati Tartus 31. detsembril 1967. aastal. Kirjutas romaanid “Kivid koldes”, “Valguse varjud”, “Rikutud marmor”. Neid raamatuid ta nimetas ise prahiks, sest tol ajal hinnati revolutsionäärilisi kirjanikke. Isa sai sõjas haavata, viimased oma kaks eluaastat reisis ta pidevalt ringi, peamiselt Kesk-Aasias. Siin Eestis ta aga võeti kinni, juba varem tembeldati joodikuks ja visati kommunistlikust parteist välja. Sest ta ütles venelastele avalikult välja, et kui tahate siin elada, siis õppige eesti keel selgeks. Isa tahtis Pühajärve äärde omale maja ehitada, aga…
Kuidas teie enda elu viimastel aastatel on läinud?
Mul võeti vanemlikud õigused ära. Enne seda olid karm lastekodu, internaatkoolid, emal läksid närvid läbi, viidi psühhokroonikute kodusse, riigikorter võeti käest ära. Olin Tallinna töölisinternaatkoolis, Jaak Salumets hakkas seal korvpalli mängima. Naftakuningas Oleg Ljadoviga, kui siin pastapliiatseid ja närimiskummit veel ei tuntud, tegutsesime juba mööda Tallinna turgu. Ma ei tunne teda enam alati ära, kui võidusõidu mootorrattaga mööda kihutab.
Tänav paistab päris huvitav koht?
Venelased lasid kaubamaja juures närvigaasi näkku, sellest tekkis kesknärvisüsteemi häire. Mul vend oli koos Raul Kaasikuga, kes võitles vangide õiguste eest, aga Kaasiku peale kauna kandvad venelased tundsid mind venna järgi ära. Meid, vendi Siivaseid, ikka tuntakse.
See tähendab: vend istus koos Kaasikuga?
Ooh, mul üks vend istus 25 aastat vanglas kinni, sellepärast, et ta läks ühele eesti poisile appi, ähvardas nõukogude miilitsat noaga. Ja teine vend istus 20 aastat vanglas kinni, sellepärast, et ta ei läinud tööle, hulkus Leningradis ringi.
Aga sa ise? Pole kinni istund?
Oh, mina. Ma istusin ise ka kolm aastat ja kolm kuud süütult kinni. Teised poisid võtsid 44 rubla eest paar tahvlit ?okolaadi ja paar konjakit ning kaela määriti meile kamba värk. Enne seda jama elasin turuvarblasena, korjasin kive ja söötsin loomi – 15 aastat ja need pole kuhugi raamatusse kirja läinud. Viimased kümme aastat olen ainult kerjanud.
Eestis nälga enam keegi sure, aga külm kipub ikka liiga tegema. Kus sa öösel magad?
Välitingimustes. Ma sain, tegin venna juures endale ruumi. Kaks kuud tassisin prügi välja. Narkomaanid olid kolm korda seda maja põletanud, kus vend elab. Tänu vennale see maja veel üldse püsib. Eelmine öö just, kuulsin, keegi tuleb mu ukse taha kolistama, uks oli pärast alt sisse löödud. Ma panin isegi elektri sisse ja ja… Aga välisust ei ole, mis sa teed?
Aga söönuks ikka saab?
Paljas leib ja vesi. Praegu niisugune vilets olukord, et 400 kilogrammi kartuleid külmus ära. Veetorustik külmus ära ja veepudelid külmusid teki all ka ära. Ma kandsin küll kaasas, aga ükskord unustasin teki alla maha.
Kevade poole läheb elu ikka lõbusamaks kätte, juubel ka tulemas. Mis teoksil ja plaanis?
Jah, aprill on ainuke kevadkuu, ega meil rohkem ju õiget kevadkuud ole.
Mai ka.
Ah mai ka. Ma mäletan ikka seda, et minu sünnipäeva ajal on enam-vähem soe olnud.
Tervis on ikka vastu pidand.
Kondid sees ragisevad.
Aga keda sellises elus süüdistada: kas mingisugust saatust või riigikorda või iseennast või asjaolude-juhuste kokkusattumist või…
Siin on juhused ja saatus. Mõte on Jumal. Kui sa liigud ja näed, siis hakkad mõtlema ja konstrueerima. Ma passisin Lastemaailma ees ja mõtlesin, et teen mõtte kaudu juhitava konna, mis hüppab vette, sukeldub ja teeb igasuguseid vigureid ja sa kutsud ta mõtte kaudu jälle tagasi. Annad talle mõtte kaudu käskluse ning ta muudkui ujub ja…
Äkki saaks teda sõjaliseks otstarbeks rakendada?
Jaa-jaa, see on superelektroonika, sellepärast, et universumil pole algust ega lõppu. Sa võid mõttes võtta ükskõik missuguse punktiga sideme, ükskõik kui suure kaugusega.
Aga kas see punkt hakkab siis füüsiliselt sinu mõttele ja tahtejõule ka alluma?
On teised maailmad, peaasi, et Jumalaga on otseside.
Aitäh sulle.
Ma tahtsin sulle veel seda öelda, et minu juurde on tulnud Jumala saadikud ja mitu korda pühas vaimus andnud sada krooni. Aga igavene elu on veel tähtsam. Kui sa tuled Jumala Pühas Vaimus iseenda mateeriana tagasi, siis see on ka igavene elu. Ja siis lähed mateeriast jälle Jumala Pühaks Vaimuks tagasi.

T. T.