Maimu Valter 1. XII 1926 – 6. VIII 2002

Vaikselt ja ootamatult suikus unele meie vanema põlvkonna teenekas teatriuurija ja -kriitik Maimu Valter.
Alustanud oma teatriõpinguid 1944. a. A. Lauteri loodud Estonia õppestuudios, lõpetas ta 1949. a. Eesti Riikliku Teatriinstituudi näitleja Maimu Pohlakuna, kes koos Jüri Järveti, Ellen Alaküla, Gunnar Kilgase, Heikki Haravee jt. lõpetajatega panid aluse Lõuna-Eesti Teatrile. Elu ja aeg tahtis ometigi nii, et Maimu Valterist kui tõsimeelsest kunstimõtlejast, P. Põldroosi, A. Üksipi ja L. Soonpää õpilasest sai meie teatriprotsessi mainekas üldistaja ja erudeeritud teatrikriitik, kes läinud sajandi 60. ja 70. aastail suutis eriti tagajärjekalt vahendada ja jäädvustada V. Panso ja M. Mikiveri murrangulisi lavainterpretatsioone, koos V. Kiviloga ka E. Kaidu operetilavastuste eripära. Teatriloolase sulest on ilmunud uurimused eesti lavakunstikoolidest, veel sellel aastal jõuab raamatulettidele “Eesti Riiklik Teatriinstituut 1946 –1951”. Kirjutuslauale jäi lõpetamist ootama Einari Koppeli lühimonograafia.
Töötanud 1982 – 1992 Teatri- ja Muusikamuuseumi teadurina, suutis ta siingi eriti oma helisalvestuste -intervjuudega ning süsteemsusega põlistada Tallinna Töölisteatrit, P. Põldroosi ja oma instituudikaaslaste elutee ja -töö.
Maimu Valteri erudeeritud teatritundlikkusele, tema loome faktitruudusele ja uurijaeetikale kuulub meie kõige sügavam austus.

Eesti Teatriliit
Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum

Maimu Valteri urnimatus on Metsakalmistul 26. augustil kell 12.