Eesti 37. harrastusfilmide festivalil

6.jpg (10770 bytes)

Kagu-Eesti “verinoored metsikud” Daniel Müntinen (istub) ja Christian Kask lõid MTÜ CD Movie Productioni ning Müntinen võitis Dan Leadi varjunime all tehtud “Punapäise päikseloojanguga” Eesti 37. amatöörfilmide festivalil esikoha.

1. – 27. aprillini peeti 37. üleriigiline amatöörfilmide festivali. Festivali kolmes eelvoorus näidatud 76 filmi valikprogramm toodi 27. aprillil Tallinna Kinomaja linale, parimaks tunnistatud filme autasustati Tallinna raekojas.
Festivali ?ürii koosseisus filmire?issöör Peep Puks (esimees), filmiloolased Õie Orav ja Vaike Kalda, operaator Arvo Vilu ja Eesti Filmiamatööride Liidu esimees Jaak Järvine andis välja 14 auhinda ja 8 eridiplomit.
Esikoha festivalil ja Kuldkaamera, samuti parima animafilmi eriauhinna sai Dan Lead filmiga “Punapäine päikseloojang”. Noore autori poeetilise unistusfilmi, mille suurimaks väärtuseks on pildi, teksti ja muusika harmoonia.
Teine koht ning ühtlasi parima mängufilmi rändauhind anti Narva Laste Loomemaja stuudio Rovesnik mängufilmidele “Uued Robin Hoodid” (autorid Vika Bulõnina, Irina Neiman, Vladimir Fadejev jt.) ja “Mängisid lõpuni” (autorid Aleksandr Kornev, Roman Popovitš ja Vladimir Fadejev). Esimene on dramaturgiliselt igati väljapeetud töö, mis puudutab vägivalda koolielus. Teine on teravmeelse ideega paariminutiline huumoriga vürtsitatud lugu teismelistega kasvueas juhtuvast. Narvalaste tööd paistsid silma korrektse operaatoritööga.
Kolmas koht ja Max Reikteri rändauhind parima tõsielufilmi eest kuulus Tallinna üldgümnaasiumi õpilase, festivali debütandi Leeni Linna filmile “Kaksi on parem kui üksi”. Mustvalge värvilahendiga film jälgib tüdruku ja poisi hingevärelusi loitsuliku helilahendi toel.
Parima portreefilmi rändauhind jääb Eve Esterile ja Tõnu Arule filmi “Minu tee” eest, kus vaatajale avaneb kunstnik Elna Kaasiku maailm tema vaipade kaudu.
Auhind parima 1-minutilise filmi eest, mille teemaks noorte arvutimängudega liialdamine, läks suudio Rovesnik autorite Vladimir Fadejevi, Ivan Blohhini jt. filmile “Game is over”.
Parima eksperimentaalfilmi auhinna sai Põltsamaa arvutifänn Väino Valdmann filmi “Ajaratas” eest. See oli huvitav töö, kus naturaalvõtted on ühendatud arvutianimatsiooniga ning kus meile avaneb tavaline päev oma näilises trafaretsuses.
Auhind filosoofilise eesmärgi püstitamise eest eksperimentaalfilmis läks TPÜ filmi ja video õppetooli tudengile Marianne Kõrverile filmi “Surmatants” eest.
I auhinna tõsielufilmide lõikes rännustiihia filosoofilise mõtestamise eest sai TPÜ filmi ja video õppetooli tudeng Kristin Raup tõsielufilmiga “Võimle!”. Sama kategooria II auhind argipäevasuse huvitava kinematograafilise lahenduse eest läks samuti TPÜ filmi ja video õppetooli üliõpilasele – selle võitis Maiju Ingman Soomele ja oma kaasmaalastele pühendatud tõsielufilmiga “Nevala metsikud koerad”.
Anti välja ka kaks eriauhinda. Huvitava mõtte hea kinematograafilise avamise eest sai ühe neist Anna Bõkova ja Tatjana Revnivtseva (stuudio Meksvideo, Tallinn) eksperimentaalfilm “Fiction”, kus on oskuslikult kasutatud Alfred Schnittke muusikat. Teine eriauhind anti aktuaalse teema humoorika lahenduse eest tallinlase Pavel Dedovi animafilmile “Nukud”.
Eridiplomi said TPÜ filmitudeng Elen Lotman tõsielufilmiga “Homo Sapiens”, mis on pühendatud inimese ja looduse sidemetele läbi aegade; Kuressaare gümnaasiumi õpilane Paavo Mardi, kelle tõsielufilm “Õpetajate päev” annab huumorifilmina hea ülevaate ühes eesti koolis toimivast noortevahelisest atmosfäärist; Heido Jänes (Tallinn) tõsielufilmi “Antsu 50 juubel” eest, mis näitab muusik Ants Nuudi juubelit; TPÜ filmitudeng Aivo Erm, kes avab oma tõsielufilmis “Ma olen kurt” kurtide maailma; Jass ja Aavo Murutalu (Jäneda) 1-minutilise “Reklaami” eest, mis parodeerib reklaami; Pelle Kalmo (Tallinna Sidekool), kes tutuvustab oma kooli õppimisvõimalusi; Tõnu Aru kauaaegse ja järjepideva Eesti kunsti- ja kultuuritegelaste jäädvustamise eest.
Parimaks stuudioks tunnistati festivalil Narva Laste Loomemaja stuudio Rovesnik. ?anride lõikes oli edasiminekut näha eksperimentaalfilmide valdkonnas, kus ei olnud enam üksnes visuaalset mänglemist, vaid filmid paistsid silma mõttesügavusega.
Tänavust festivali iseloomustas noorte autorite ja debütantide suur hulk. Alla 18-aastased autorid esitasid 30 filmi ja debüütfilme 40. Tõsielufilme esitati 39, mängufilme 21, eksperimentaalfilme 8, animafilme 6, 1-minutilisi filme 10, koduvideosid 9.
Eesti 37. amatöörfilmide festival sai teoks tänu Eesti Kultuurkapitali toetusele. Üle paljude aastate said parimad filmid ka rahalised autasud, mis pani välja samuti Eesti Kultuurkapital.
Meie harrastusfilmiautoreid ootavad ees mitmed rahvusvahelised amatöörfilmide festivalid, nende seas augusti lõpul Luksemburgis toimuv UNICA 64. festival. 

JAAK JÄRVINE