Maret Kuke 9. X 1926 – 2. VII 2002

Maret Kuke alustas oma loometööd Tartus endises ARSi kunstitöökojas nahkehistöö ateljees. Tema nahkehistöö kujundused on väljapeetult maitsekad. Initsiatiiv huvitavate ja novaatorlike kujunduste leidmisel tõmbas kaasa teisi selle ala kunstnikke. Tartu nahkehistöö ei äratanud tähelepanu mitte ainult vabariiklikel tarbekunstinäitustel, selle tase oli hinnatud ka väljaspool Eestit. Maret Kuke kujundatud esemed kaunistavad paljude inimeste kodusid, on leidnud koha muuseumides ja jäävad rõõmustama nende silma, kes hindavad kõrgetasemelist kunsti.
Maret Kuke oli alati heatahtlik, rõõmsameelne, huumorit armastav kaaslane. Ta oli töökas ja abivalmis ning meie kunstnikekollektiivis lähedane ja lugupeetud. Tema elutee ei olnud kerge: represseerituna, kannatanud suurt ülekohut ning ellujäämisraskust, võinuks arvata, et ta kibestub ja pettub, sest tema parimad noorusaastad olid möödunud kodumaalt väljasaadetuna Siberis. Ta ei murdunud, vaid säilitas kogu elu mõistva ja sõbraliku suhtumise.
Maret Kuke, Eesti Kunstnike Liidu ning Tartu Kunstnike Liidu seenioride sektsiooni liige, hea inimene jääb alatiseks omaste, Eesti kunstnikkonna ja tema kunsti austajate meelde. Kunstniku püüd täiuse poole nii loometöös kui inimsuhetes kaunistab mälestust temast kui heast inimesest.

Tartu Kunstnike Liit
Eesti Kunstnike Liit