M U U S I K A M A A I L M


Hooaja algus New Yorgis
New Yorgi Filharmoonia Orkester, veel Kurt Masuri peadirigendikäe all, jättis ära Avery Fisher Hallis 20. IX kavandatud piduliku avagala, asendades selle Brahmsi “Saksa reekviemiga”. Solistideks tulid Heidi Grant Murphy ja Thomas Hampson, kaastegevad New York Choral Artists ja The American Boychoir. Plaanipäraselt möödus esimene kava 22. IX (ka kaks korduskontserti), avapalaks Somei Satoh’ meditatiivne “Kisetsu”, seejärel Mahleri “Rückert-Lieder” Angelika Kirschlageriga solistina ning Francki Sümfoonia. Tänases teises programmis ebatäpse nimetuse all “Russian Spirit” (kolme kordusõhtuga) kõlavad Schnittke “(K)ein Sommernachtstraum”, Hatšaturjani Viiulikontsert (Maksim Vengerovi asemel solistiks rumeenlanna Silvia Marcovici) ja Tšaikovski IV sümfoonia. Oktoobris astub kahe kavaga orkestri ette André Previn (ühes kavas haruldusena orkestri omaaegse muusikadirektori Dimitri Mitropoulose seatud Beethoveni Keelpillikvartett op. 131, teises Mozarti solistiks legendaarne 78aastane Alicia de Larrocha), seejärel debütandina praegune Stockhomi Kuningliku Filharmoonia orkestri noor peadirigent, ameeriklane Alan Gilbert (kavas ka Sibelius ja Stenhammar) ning kõikjale jõudev, kolme tuntud orkestri ja kahe maineka festivali kunstiline juht Christoph Eschenbach (temal l’Orchestre de Paris’ juurest kaasas Henri Duparci laulud, solistiks ka Mahlerit esitav José van Dam).
Metropolitan Opera tegi avagala “Celebration Giuseppe Verdi” 24. IX siiski teoks, keskseks peadirigent James Levine’i juhatusel “Othello” III vaatus Plácido Domingoga nimiosas. Seejärel tegi 25. IX (laval ka täna) oma Meti debüüdi noor Vladimir Jurovski (värskelt Glyndebourne’i ooperifestivali muusikajuht) Robert Carseni lavastatud “Jevgeni Oneginiga”, järgnemas Bergi “Wozzeck” Levine’i dirigeerimisel.
 
Beethoveni festival Bonnis
Internationales Beethovenfest (21. IX – 9. X) läheb oma 62 kontserdiga tänavu moto all “Beethoven-Variationen”, kus Beethoveni kõrval ka temalt inspiratsiooni saanud teiste autorite teoseid ja seadeid. Pealavadeks Bonni Beethovenhalle ja Ooper, on kontserdid ka Kölnis, Düsseldorfis, Wuppertalis, Siegburgis. Kavades on dirigent Felix Weingartneri ja helilooja Tilo Medeki (festivalitellimusena: varajased ja hilised bagatellid) Beethoveni klaveriteoste seaded, Viiulikontserdi klarnetiredaktsioon Mihhail Pletnjovilt (solist Michael Collins), Erwin Schulhoffi rondo “Viha kaotatud krossi pärast” seade – seadetekavad Beethovenhalle orkestrilt, dir. Philippe Entremont; R. Straussi “Ateena varemed”, omalaadne paaristsükkel Beethoveni ja Milhaud’ loomingust jm., isegi Verdi Reekviem Helmuth Rillingi dirigeerimisel. WDRi (Köln) ja NDRi (Hamburg, dir. Eschenbach) orkestri kõrval mängivad ka Viini Filharmoonikud Simon Rattle’i käe all, solistiks Alfred Brendel. Eile algas triode tsükkel (pianist Andras Schiff, viiuldaja Yuuko Shiokawa, tšellist Miklos Perényi), kõlab ka meil Pärnus Oistrahhi festivalil olnud Liszti IX sümfoonia seade (klaveritel Dezsö Ranki ja Edith Klukon), Viini Riigiooperi ballett etendab Hans van Maneni ja Renato Zanella Beethoveni-lavastusi.
 
“Praemium Imperiale” laureaadid
Jaapani printsi Hitachi ja Japan Arts Associationi ühiselt välja antavad kunstimaailma kaalukaimad preemiad (ca 270 000 Saksa marka) said seekord viis loovtippu: kuulsaimatena USA saksofonist ja helilooja Ornette Coleman ning dramaturg Arthur Miller ja prantsuse arhitekt Jean Nouvel, samuti korea maalikunstnik Lee Ufan ja ungari skulptor Martan Pan. Prints Hitachi annab preemiad üle Tokyos 25. X.
 
Viiuldaja Isaac Stern lahkunud
Venemaal sündinud tuntud viiuldaja suri 81aastasena. New Yorgi Carnegie Halli presidendina oli ta keskseid figuure Ameerika muusikaelus, elas USAs aastast 1921 ja alustas imelapsena San Franciscos. Sai kuulsaks ka trios koos pianist Eugene Istomini ja tšellist Leonard Rose’iga. Maestro 75. sünnipäevaks andis Sony Classical taas välja ta kogusalvestised 31 CD-l. Kuni viimase ajani tõi ta esiettekandele temale pühendatud uusi viiulikontserte, autorite hulgas Henri Dutilleux, Krzysztof Penderecki ja Peter Maxwell Davies. Esines korduvalt Soomes (Finlandia-talo avakontserdil 1971 ja eriti Naantali festivalil), sooloõhtuga Tallinnas 1965. aasta kevadel. Andis soolokontserte veel kõrges eas, näiteks eelmisel suvel Luzerni festivalil, kus oli debüteerinud juba 1948. a.

PRIIT KUUSK