Dave võitis, mitte must!

Eksperdid väidavad, et eesti keeles on “neeger” neutraalne ning “mustanahaline” ja “must” halvustavad sõnad. (Musta nahaline ja puhtanahaline?) Ajakirjanikud võtvat ekslikult üle teiste keelte konteksti, kartes ingliskeelsete “negro” ja “nigger’i” solvavat kaastähendust. Tehti ka statistikat. Postimehe ja Eesti Päevalehe arhiivist sõnu “neeger” ja “mustanahaline” otsides selgus, et mõlemad lehed eelistavad väljendit “mustanahaline”. Postimehe artikleist 12. oktoobrist tänaseni leitud 21 artiklit sisaldasid sõna “mustanahaline” ja 14 artiklit “neegrit”. Eesti Päevalehe arhiivis leidus 114 sõna “mustanahaline” ja 62 sõna “neeger” sisaldavat artiklit. EE on kasutanud “mustanahalist” 52 ja “neegrit” 58 loos. ETV uudistetoimetus olla otsustanud sõna “neeger” kasuks.
Üks Delfist (kus käib pidev rassistlik agitatsioon) võrdles setut, juuti, neegrit ja venelast. Natuke imelik. Setu ei ole rah vus, vaid pigem etnograafiline rühm. Juut on rahvus. Vene lane ka. Neeger on rass. Nagu ka valged. (“Sain eile ühe valgega Vabaduse väljakul kokku”?) Kollase rassi puhul on teisiti, eelistatakse öelda jaapanlane või hiinlane. Neegrid ent on tihti ameeriklased, aga ka hutud või nigeerlased. (Kas see viimane on solvav?) Ma ei saa muidugi aru, miks neegri puhul on esmatunnuseks rass. Aga see on vist harimatusest. Aasias ju vahitakse valget nagu imelooma.
Soomes arutati samuti seda asja. Ka seal leidsid filoloogid, et “neekeri/nekru” pole paha sõna. Kuid “must” ei ole soome keeles niivõrd seotud räpasusega nagu meil.
Ameeriklased on hädas ka indiaanlastega. Kuuldavasti on pakutud isegi “americanamericans”, sest “indians” võib olla hin dusid ärritav. Kuid teisalt meenub juhtum, kus Agatha Christie’ “Ten Little Niggers” sai tiitliks “Ten Little Indians”, mis näitab, et neegrite huvides võib indiaanlasi solvata küll.
Sõnale “nigger” heidetakse ette kontseptuaalsust. Tihti korratud sõna, milles on powerit, võib esile kutsuda destruktiivsust. Mis pidi tähendama sõna “nigger” selle sõna vastaste jaoks? Know your place – I am better than you – I can frame you or flunk you or beat you or kill you because ... -I own you. Teoreetikud nendivad, et inimesed kasutavad seda omavahel niikuinii, kuid samas ei taha seda lugeda New York Timesi esiküljelt. Kui “nigger” paigutada obstsöönsete sõnade rubriiki, siis tähendab see seda, et ta kuuluks meil ühte ritta “munniga”. Milles asi? Mis on “munnis” paha? Ühiskond on lihtsalt otsustanud, et “suguti” on parem.
Ropendamise ja vandumisega on üldse nii, et need on muutunud visiitkaardiks. Vandumine pole enam ammu maa gi line, võimaldab aga eristada näiteks kodanlast ja anarhisti. Valitsusjuht ei ütle “puts”, ekstreemne või pidurdamatu isik aga küll, sest tahab endale tähelepanu tõmmata. Nii et tegemist on mingis mõttes estiga.
Jah, meil pole “neegril” ropu sõna tähendust, küll aga on “nigger’il” Ameerikas. See sõna on üldkeelekasutuses piiri peal, läheneb argoole. Mõned raadiojaamad panevad sellele sõnale piipi peale. Hiljuti olla CNN välja tulnud pehmendavate väljenditega nagu “n’s”. See on siis “n-word” või “racial epithet”. Kuid paljud lehed on otsustanud kasutada “nigger’it”. Kui ikka läbipekstud kodanik ütleb reporterile, et teda peksid n’s, siis ei ole see ju usutav ega peegelda tegelikkust.
Pildi teeb segaseks, et “nigger’it” ei kuule me mitte ainult Huck Finni, vaid ka ekstreemse neegerräppari suust. Snoop Doggy Dogg või Tupac võivad siis seda kasutada? Kas tekib tähendustiinus, kui seda sõna ütleb valge? (Ka eestlane, sest ühed valged kõik.)
Soomlased kutsuvad venelasi ryssädeks, mis tuleb vene sõnast “rus” (mis omakorda tuleb ehk ladina sõnast “rus”, mis tähendab maakohta, küla, ehkki paljud venelased näivad seda etümoloogiat eitavat). Nikolai ise teatas 1809, et ta on “Ryssänmaan keisari ja Suomen suurruhtinas”. Aga venelased kutsuvad sakslasi nemtsõ, mis tähendab “tummad”. Kas saks laste jaoks on see solvav sõna? Ja tšuhnaa ja tšuudid...
Raske, vist lahendamatu küsimus. Olen rassihuvilistele soovitanud “murjanit” kui südamlikku sõna, mille kontekst on hajunud. Kuid kõige õigem on sellest üldse mitte rääkida. (Nagu ei öelda ajaleheteates ilmtingimata, et “blond minister tuli tuppa”.) Tuleb lihtsalt öelda Dave Benton ja Tanel Padar, ja lisada, et võitsid.

Mati Unt