Veel üks armastuse poeem

9.jpg (10002 bytes)

CD “Počme d’amour”
Leena Laas, Nata Ly Sakkos
Lemba, Beethoven, Tšaikovski, Kreisler, Rahmaninov, Eller jt.
© Leena Laas, Eesti Raadio 2001

Ega see heliplaat enam nii uus polegi – loo trükkimineku ajaks on Leena Laasi (viiul) ja Nata-Ly Sakkose (klaver) CD presentatsioonist möödas üle kuu. Meenutus 25. mai külmavõitu Matkamajast, kus ühistöö avalikkuse ette jõudis, on aga siiani hämmastavalt soojendav.
Korduval kuulamisel saab selgeks – meeldiva tunde kutsub esile eriline siirus, mida mõlemad muusikud neis ettekannetes endale lubavad. Lüürilis-nostalgilisest loomusest kantud kava annab ilmselt mõlemale naismuusikule võimaluse tuua välja oma salaigatsused – olla õrn, habras, võib-olla isegi pisut nõrk ja edvistav – ning sealjuures armastav ja soe.
Pole vist juhus, et Leena Laasi CD pealkiri (“Počme d’amour”) on peaaegu sama kui hiljuti valminud filmil väliseesti kuulsast viiuldajannast Evi Liivakust (“Armastuse poeem”). Tolle filmi reissöör Airi Kasera on naiseliku vaistuga asetanud samuti rõhu sellele Artur Lemba teosele. Muidugi on üpris võimatu võrrelda filmi ja CD ettekandeid – liialt erinevad on salvestustingimused, filmis omakorda mängib palju kaasa visuaalse kontakti võimalus. Minu arvates ühendab aga kahte viiuldajannat siiski üks omadus – kirglik poognakäsi, mis ühestki noodist embuseta lahti ei taha lasta, olgu tegu õhkõrna puudutuse või sügava paitusega. Leena Laasi kunstnikuomadustest ongi olulisimad “kõlavoolimise” oskus ja külluslik tämbripalett, mille abil ta teosed elavaiks, hingavaiks ja arenevaiks tervikuiks köidab. Siinjuures on võimatu alahinnata pianisti tööd. Nata-Ly Sakkos on nii orgaaniline ansamblipartner, et tema osa jääb vahel koguni märkamatuks. Ometi on kõigis neis serenaadides ja romanssides klaveril viiuliga vähemalt võrdväärne, vahel koguni juhtiv roll. Nata-Ly Sakkose peen ja tundlik toetus annab viiuldajale oma kujunduse läbiviimisel meeldivalt vabad käed. Kahepeale moodustatakse paladest tervikud, mille kaja on kõrvus ka pärast plaadikuulamise lõppu.
Tahaks avaldada tunnustust nii selle kui mõnegi eelneva Eesti Raadio egiidi all ilmunud CD kõrgetasemelisele tehnilisele teostusele. See, et ER toetab eesti interpreetide salvestamist ja avalikkusele ilmutamist, on väga hea.

LEMBI METS

P. S. Kogu selle loo valmimise jooksul olen alla surunud soovi kirjutada kleidist – sellest kleidist, mida Leena Laas esitlusel kandis. Soojalt veinipunane, pehmelt langev ja pisut-pisut kuldselt sätendav – niisugusena harmoneerus ta täiuslikult esitletud CD romantilise sisuga.