HERMAN AUNAPUU
12. III 1915 – 29. XII 1998
Vanade pallaslaste read hõrenesid läinud aasta lõpupäevil ühe aristokraatliku hinge võrra. Kunstiõpingute ajal peeti Herman Aunapuud peenemaks ja tundlikumaks maalijaks endale siis juba nime teinud Elmar Kitsest ja Endel Kõksist. "Peent värvimeelt koos maheda maalimisviisiga ja valitud maitsega näitab Herman Aunapuu," kirjutas Hanno Kompus ühe saksaaegse Tallinna näituse puhul. Need jooned jäid Aunapuu hapraid väikseformaadilisi vaikelusid, maastikke, linnavaateid, portreid ja figuurimaale iseloomustama edaspidigi. Ja ei kadunud kuhugi ka hiljem vene vangilaagreist kodumaale saadetud kujutluslikes kohvikumotiives.
Herman Aunapuu sündis Kokandis, Kesk-Aasias, kus tema isa oli jaamaülem. Kui sündis Eesti Vabariik, kolis pere Tartusse. 1933. aastal astus Aunapuu Pallase kunstikooli, kus tema õppejõud olid Jaan Vahtra, Voldemar Mellik ja Villem Ormisson. Olulisimaks kujunes aga mitu aastat Ado Vabbe ateljeed. Vabbe ateljeest ta 1945. aasta kevadel ka arreteeriti. Tähelepandav oli Aunapuu väljapanek Pallase õpilasena 1940. aasta märtsis koos Viktor Karruse, Elmar Kitse ja Endel Kõksiga kohvikunäitusel Ko-Ko-Ko's Tartus, millele järgnesid esinemised mitmel sõjaaegsel Tartu ja Tallinna näitusel. 1943. aastal tuli saksa sõjavägi, 1944. aasta sügisel Tartu Riiklik Kunstiinstituut, siis aga 1955. aastani vene vangilaagrid.
Lisaks maalimisele valdas Herman Aunapuu ausaksjäämise kunsti, sellepärast ei saanud ta erinevalt kaaslasist hakkama vanglaülemate portreede tegemisega, sellepärast ei andnud ta järele kunstitões ja tõrjuti tollaste funktsionäride poolt ruttu Tartu kunstinäitustelt, millest ta mõned aastad pääle vangilaagreid agaralt osa oli võtnud. Kõnelemata Kunstnike Liitu võtmisest. Alles 1993. aastal nõustus inimesena äärmiselt tagasihoidlik Aunapuu andma oma pilte näitusele KÜÜ-galeriis, millega Tartu Kunstiühing tähistas Kunstiühingu Pallas 75. aastapäeva. Hää mõelda, et eesti kunstnike hulgas on olnud ka mehi, kelle valik, kutsumus ja tee on ausaksjäämine.
Tartu Kunstiühing